Роди се 8-милиардното бебе на планетата

Населението на планетата вече е над осем милиарда души. Това показва справка в сайта worldometers.info, който следи броя на хората на земята в реално време.

Новината бе потвърдена и от Комисия на ООН по населението и развитието.

Във Фейсбука си от комисията написаха: “Светът достигна още един крайъгълен камък в населението, след като момиченце, родено в Тондо, Манила, беше избрано символично за осеммилиардния човек в света”.

Бебето Винис се яви на бял свят на 15 ноември. Тое е изродено от медицинските сестри в Мемориалната болница на д-р Хосе Фабела, както и от представители на Комисията по население и развитие.Маргарита Вилоренте роди дъщеричката си малко след полунощ – в 1:29 часа сутринта”, се казва още в публикацията.

Още през лятото ООН прогнозира, че 8-милиардният жител ще се роди на 15 ноември. В доклада се казва още, че през 2023 г. Индия ще изпревари Китай като най-многолюдната страна на Земята. “Това е повод да отпразнуваме нашето многообразие, да признаем нашата обща човечност и да се поздравим с напредъка в здравеопазването, който удължи продължителността на живота и драстично намали майчината и детската смъртност”, заяви през юли генералният секретар Антонио Гутериш.

В прогнозата на Департамента по икономически и социални въпроси на ООН се казва, че населението на света нараства с най-бавния си темп от 1950 г. насам. През 2030 г. то ще достигне 8,5 млрд. души, а през 2050 г. – 9,7 млрд. души, като през 2080 ще достигне максимална стойност от около 10,4 млрд. души, след което ще се задържи на това ниво до 2100 г.

Въпреки че в няколко развиващи се страни се наблюдава нетен спад на раждаемостта, повече от половината от прогнозираното увеличение на световното население през следващите десетилетия ще бъде съсредоточено в осем страни: Демократична република Конго, Египет, Етиопия, Индия, Нигерия, Пакистан, Филипините и Танзания.

Dariknews.bg

Hits: 144

One Reply to “Роди се 8-милиардното бебе на планетата”

  1. Освен изброените 8, има и други държави с бързо нарастващо население и не се очертава скоро да намалят темповете си. Такива са Бразилия, Мексико, Индонезия, Бангладеш, Иран,Турция,Тайланд и др. “вървящи по петите им”. САЩ също бързо увеличава населението си, вече е 331 млн. души, но там трябва да се отбележи, че голяма част е от заселващи се емигранти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.