Пътните строители заплашиха, че ще спрат поддържането на пътищата в страната

От 30 септември ще спре поддържането на пътищата, ако парламентът не върне правомощията по поддържането на републиканските пътища там, където са конституционно вменени – Министерски съвет, Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ). Това предупреди председателят на Българската браншова камара “Пътища” Стефан Чайков.

Припомняме, че на 20 април парламентът разреши на АПИ да заплати от утвърдения си бюджет за 2022 г. 50 процента от изпълнените дейности по превантивно, текущо и зимно поддържане и за ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации. Според приетото решение, останалите 50 на сто от всички финансови задължения на агенцията, възникнали по изпълнени дейности, сертифицирани до момента на влизането му в сила, се извършват след решение на Народното събрание и въз основа на доклад, изготвен от междуведомствената работна група и становище на Парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Стефан Чайков посочи, че браншът претендира за около 720 млн. лева. По над 270 отсечки не се извършват ремонти. Той обаче подчерта, че не това е акцентът на предстоящия протест на пътните строители, въпреки че за фирмите е важно да се получи разплащането. Според него при срещите, които са се провели най-вече с представители на Министерството на финансите, от ББК “Пътища” са наясно, че няма желание и политическа воля това разплащане да се случи. Затова, според Чайков, е важно решението “да излезе от НС и да влезе в Министерски съвет (МС)”, за да може при следващо правителство да се водят експертни разговори с ресорните ведомства.

Пътни строители започват протести от сряда – 27 юли. Началото ще бъде на площада пред Народното събрание от 9:00 часа. Ще бъде представена карта на местата, където ще се състоят протестите – 20 участъци в цялата страна, като се предвижда и затваряне на тези отсечки. До петък тази седмица то ще бъде в рамките на 1 час. Протестите пред НС са целодневни. В зависимост от развитието на ситуацията ще бъде взето решение за евентуална промяна и засилване на протестите, допълни председателят на ББК “Пътища” Стефан Чайков.

Dariknews.bg

Стефан Чайков. Кадър БНТ

Hits: 20

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.