Капанският ансамбъл – специален гост на Капанския събор

Артистите на Капанския ансамбъл бяха специални гости на Капанския събор и изнесоха самостоятелен концерт пред стотици зрители на площада в Гецово.

Под бурните аплодисменти на публиката те представиха част от новите произведения в репертоара си, както и емблематични образци от капанския етнорегион и останалите етнографски области на страната. След финала на спектакъла директорът на ансамбъла Светослав Стойчев получи от кмета на Гецова Емил Гиздов грамота и плакет за участието на формацията в XI Капански събор.

Преди концерта зам.-кметът на Разград Добрин Добрев приветства участниците и гостите на събора. Самият той – наполовина капанец, заяви, че се гордее, че е потомък на тази етнографска група. „Капанците са били винаги автентични, оригинални, борбени, с висок дух и това им е помогнало да пребъдат във вековете. Едни от най-добрите во̀йни са били капанците, най-силните жени, които съхраняват българския дух, са капанките.” – заяви той, като честити празника на всички капанци и изрази увереност, че капанците ще пребъдат през вековете. Заместник-кметът Добрин Добрев пожела много здраве и приятни емоции на участниците и гостите на Капанския събор, както и догодина отново да се съберат, за да стане отново страхотен празник.

Припомняме, че през целия ден на площада в Гецово звучаха фолклорни ритми. На сцената излязоха над 300 певци, музиканти и танцьори, предимно представящи капански фолклор, но и традициите на други етнографски групи, живеещи заедно с капанците в Лудогорието. Формациите бяха от Разградска, Русенска и Търговищка области.

/e-Razgrad/

Hits: 23

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.