100 хиляди лева дава държавата за строеж на българска църква в Кипър

100 хиляди лева предоставя българската държава за проектиране и изграждане на първата църква в български традиционен стил в Кипър. Сумата бе одобрена единодушно в приетата от парламента актуализация на държавния бюджет.

Изграждането на църква, в която всички българи в Кипър да могат да посещават богослужения на български език, е един от приоритетите в дейността на най-голямата организация на нашите сънародници на острова – „Съюза на българите в Кипър“. То се подкрепя и от българското посолство в Никозия.

Инициативата за построяването на църква в български традиционен стил е на митрополита на Тамасос и Оринис Исайа, като работата по нея започва преди пет години. Вече е определена земя на територията на митрополията, близо до Никозия, разработени са и архитектурни проекти.

Одобрената от парламента сума е първата финансова помощ, отпускана от българската държава, която дава възможност реализацията на идеята да продължи. Основен партньор на кипърската митрополия в тези усилия е „Съюзът на българите в Кипър“, със съдействието на българското посолство.

Реклама:

Началото на родолюбивата инициатива предстои да бъде обявено съвместно от митрополита на Тамасос и Оринис Исайа, представители на ръководството на „Съюза на българите в Кипър“ и посланика на България в страната.

БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.