10 000 рибки новодомци плуват от днес в язовирите на „Пчелина“

Още 10 000 рибки – шаранчета и амурчета – плуват от днес в двата язовира на „Пчелина“, съобщават от общинската администрация в Разград.

Общинският съветник Джипо Джипов изпълни обещанието си да осигури зарибителен материал за язовирите на „Пчелина“, дадено през април при обявяването на доброволческата акция за почистване на велоалеята към туристическата местност. Акцията бе инициирана от Маргарита Христова от Разград, а Община Разград я подкрепи с транспорт за извозване на боклука.

В акцията се включиха десетки разградчани припомнят от пресцентъра на местната администрация, а ангажиментът на Джипо Джипов бе да пусне зарибителен материал в язовирите „Пчелина 1“ и „Пчелина 2“ съобразно количеството събран боклук. Събрани бяха 2620 кг. отпадъци, а Джипов обяви, че ще пусне 10 000 рибки във водоемите във време, подходящо за подобна дейност – когато водата е по-топла и рибките имат по-добри шансове за бърза адаптация.

В присъствието и с участието на зам.-кмета на Разград Мирослав Грънчаров зарибителният материал – 70% шаранчета и 30% амурчета – бе пуснат днес в двата язовира. Джипо Джипов благодари на Тодор Димитров от Лозница за рибките и цистерната за транспортирането им и отправи апел към рибарите да изчакат рибоците  да пораснат  до прилични за улов размери, дотогава да ги пускат обратно в язовирите.

Реклама:


И Джипов, и заместник-кметът Грънчаров призовават още посетителите на „Пчелина“ да пазят природата чиста, като не изхвърлят отпадъците си край язовирите или в други райони на туристическата местност, а използват за това съдовете за смет.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *