1 година и 4 месеца затвор за шофьор, причинил по непредпазливост смъртта на пешеходец

Окръжен съд-Разград призна за виновен 42-годишния Красен Е. за това, че като водач на товарен автомобил нарушил правилата за движение и причинил пътно произшествие, в което загинал пешеходец. Това съобщиха от пресцентъра на съда.

 

Чрез защитника си подсъдимият поиска разглеждане на делото по съкратената процедура и делото приключи в деня на разпоредителното заседание. В този случай според НПК при постановяване на осъдителна присъда, съдът задължително намалява наказанието „лишаване от свобода“, което е наложил с 1/3.

Красен работел в частна фирма, управлявал служебен бус, с който разнасял хляб. Рано сутринта на 12.12.2020 г. на пътя с. Побит камък в посока с. Дянково, в условията на намалена видимост – гъста мъгла, при управление на товарен автомобил „Мерцедес 312 Д“, със скорост 71,3 км./ч. вместо съобразената 40 км./ч., блъснал и по непредпазливост причинил смъртта на 48-годишен мъж от с. Побит камък, който се движел пеша по пътя.

Според съдебния състав подсъдимият нарушил Закона за движение по пътищата като не е избрал съобразена с конкретните атмосферни условия скорост, за да може да спре пред всяко препятствие. Не е изпълнил и задължението си да намали скоростта и в случай на необходимост да спре.

Реклама:

За престъплението Окръжен съд-Разград му наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от две години, което намали с 1/3 до една година и четири месеца, при първоначален общ режим на изтърпяване.

Той е лишен и от право да управлява моторни превозни средства за срок от 1 година и 4 месеца.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок от днес.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.