Януари ще бъде по-топъл от обичайното

Януари ще бъде по-топъл от обичайното, като очакванията са положителната аномалия в Северна България да бъде между 2 и 4 градуса, а в Южна от 1 до 3 градуса.

Най-топла ще е първата десетдневка от месеца, когато климатичните норми ще бъдат превишени с около 5 градуса, а в някои дни и с повече от 10 градуса.

Валежите се очаква да са близки до средните норми за януари, като повече ще вали в Южна и Източна България. Това съобщи за “24 часа” климатологът от Софийския университет гл. ас. д-р Симеон Матев.

До 5-6 януари максималните температури ще стигат от 10 до 16-18 градуса. Минималните ще бъдат около и над нулата.

Облачността ще е разкъсана и променлива, намаляваща често до слънчево време. Сутрин само на места около реките и в затворените котловини ще има кратки мъгли, а през деня често ще духа вятър и видимостта ще бъде добра.

Ветровитото време ще благоприятства и добро качество на атмосферния въздух, без условия за трайно задържане на замърсители.

В края на първото и в началото на второто десетдневие има по-голяма вероятност за нахлуване на студен въздух от север. Ще има и превалявания, които от север на юг ще преминават в сняг. Все още не може да се направи детайлно оценка колко ще е снежната покривка, но в планините се очаква да натрупа поне 20-25 см.

След това ще се установи по-спокойно време със студени и мъгливи сутрини и слънчеви следобеди. Към средата на месеца отначало ще се затопли, но към 16-17 януари се очакват нови валежи от сняг и понижение на температурите, като студеното време ще се задържи до края на десетдневието.

В началото на третото десетдневие постепенно ще се затопли и температурите отново ще бъдат по-високи от обичайните. Последните дни от месеца ще бъдат с повече динамика – вятър, кратки валежи от дъжд и сняг с температури, близки до нормите.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.