Явор Гечев: Еврокомисията работи бавно и мудно, българските земеделци са загубили 900 млн. лв.

Служебният министър на земеделието Явор Гечев обвини Европейската комисия, че заради нейната бавна и мудна работа българските земеделци са загубили 800-900 млн. лева.

Повод за коментара му пред Би Ти Ви стана заявката му от вчера, че България обмисля да спре вноса на украинско зърно и храни. Такава мярка вече обявиха Полша и Унгария.

Той припомни, че през септември м.г. е отправил първо искане към ЕК да помисли как равномерно да разпредели зърното, слънчогледа и други суровини от Украйна във всички страни от Европейския съюз. Така те нямало да спират пътя си в страните от източния фланг, които вече имали достатъчно внесени храни от Украйна.

“Еврокомисията работи бавно и мудно. Имаме право на вътрешна солидарност, но такава няма. Мина много време от септември, а ние трябва да пазим собствената си икономика. Земеделците ни са загубили 800-900 млн. лева. Страните-членки вече чакат 6-7 месеца ЕК да реши каквото и да е. Какво да направим? Да оставим да фалират българските земеделци”, каза Гечев.

По думите му всичко това започва да пречи и на отношенията с Украйна. Той уточни, че никой не иска да бъдат спирани коридорите и украинско зърно и храни да бъдат внасяни в ЕС, но да бъдат равномерно разпределяни, а не да спират в една държава.

Земеделският министър допълни, че очаква предложението на служебното правителство за таван на надценките до 10% да бъде прието от новия парламент. “Дадохме добри примери за изкривяването на пазара и мисля, че е назрял моментът това да се случи. Имаме проектозакон, имаме готови изменения на закона и чакаме формирането на парламентарните комисии, за да внесем предложението си директно към депутатите”, каза още Гечев.

Dnevnik.bg

Hits: 1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.