Ще се строи спешно трета клетка на сметището край Разград

Ще струва 6 655 000 лева, но е нужна веднага, защото сегашната ще бъде запълнена през август 2021 г., обяви днес кметът на Разград Денчо Бояджиев – новият председател на Регионалното сдружение за управление на отпадъците за региона

Нужно е спешно изграждане на трета клетка на Регионалното депо за отпадъци край Разград, което се използва от седемте общини. При условие, че годишно се изхвърлят 45-50 000 кубика боклук, в настоящия си вид капацитетът на депото ще се запълни през август 2021 г. За разширението му са необходими 6 654 817 лева. Това стана ясно днес Общото събрание на Регионалното сдружение за управление на отпадъците за регион Разград, свикано по инициатива на Община Разград. Община Разград бе и домакин на заседанието, ръководено от областния управител Гюнай Хюсмен.

Снимка: Общинска администрация
Снимка: Общинска администрация

Началникът на Дирекция „Програми и околна среда“ Недим Тахиров представи предложението и аргументите на Община Разград изграждането на новата клетка да се финансира от отчисленията, които местните управи са направили в РИОСВ-Русе от 2011 до 2019 г. Общата стойност на отчисленията е 10 875 630 лева.

Кметът на Община Цар Калоян Дауд Аляовлу настоя за по-подробна обосновка за изграждането на третата клетка, за да могат кметовете да я представят пред общинските съвети. Той припомни, че от същите отчисления кметовете са взели решение да се изгради сепарираща и компостираща инсталация, поиска повече информация и за реализацията на този проект. Зам.-кметът на Разград Добрин Добрев съобщи, че  този проект, по който съфинансирането от общините е на стойност 4 600 000 лв., е бил в риск и е под мониторинг от управляващия орган, тъй като договорът е подписан през 2017 г., а едва през октомври 2019 г. е обявена обществената поръчка за избор на изпълнител. В момента се работи интензивно, за да се реализира проектът. Обществената поръчка е вече в напреднал етап, реалистичните очаквания са договор с изпълнител да бъде подписан към средата на месец април.

Кметовете на по-малките общини поставиха и организационни въпроси по експлоатацията на Регионалното депо, което за тях работи до 15,30 ч. и без събота и неделя, което затруднява процесите по сметосъбиране и сметоизвозване в общините. Кметът Денчо Бояджиев пое ангажимент да постави тези въпроси пред фирмата, която експлоатира депото.

Обсъдена бе и експлоатацията на изградения в края на миналата година в Разград Център за събиране и временно съхранение на опасни битови отпадъци, той ще може да бъде използван и от останалите общини.

Заседанието днес актуализиране на състава на Общото събрание на сдружението с новоизбраните градоначалници. За негов нов председател бе избран кметът на Разград Денчо Бояджиев.

Поради важността на проблемите в сферата на управлението на отпадъците и необходимостта общинските кметове оперативно да бъдат запознавани със ситуацията Денчо Бояджиев предложи и колегите му от шестте общини се съгласиха да се събират всеки месец, за да обсъждат актуални теми в тази област.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.