Щабът: 9 пъти скочи смъртността, внимателно с разхлабването на мерките

НЯМА НАЧИН НОВИЯТ ЩАМ ДА НЕ Е ДОШЪЛ В БЪЛГАРИЯ, КАТЕГОРИЧНИ СА ЗДРАВНИТЕ ЕКСПЕРТИ

На първо място по смъртност сме на Балканите, а на шесто по заболяемост, отчетоха здравните власти на традиционния брифинг. Смъртността у нас сега е 9 пъти по-висока спрямо данните от октомври, изчисли шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски. Затова членовете на щаба предупредиха, че трябва много внимателно да се подхожда към разхлабването на мерките.

Най-висока е заболяемостта във Враца, Бургас, Плевен и Перник. Най-ниска е в Разград, Смолян, Търговище и Велико Търново. Имаме сваляне на нивата и на заболяемостта, и на смъртността, и на хоспитализациите. Запазваме този тренд на намаляване на стойностите, съобщи доц. Ангел Кунчев.

Случващото се в Европа обаче не е така оптимистично, коментира той. Изключително притеснени са колегите в Европа от ситуацията във Великобритания, Ирландия и Нидерландия заради новия щам на коронавируса.

Хубавото е, че той не води до по-тежки заболявания, но се разпространява много по-бързо. Неговата заразност е в пъти по-голяма – в момента 10 души заразяват между 5 и 6 души, а във Великобритания 10 души заразяват 27 души. Това ще стигне и тук, убеден е епидемиологът, който е участвал в спешно заседание по проблема.

“Да, ние се намираме в чудесна ситуация в момента, опитваме се да я задържим, но да, този вариант няма начин да не е влязъл в България. По думите му новият вариант заема мястото на класическия щам”, обобщи Кунчев.

“Смъртността се увеличава няколко пъти заради по-големия интензитет на заразяването”, предупреди ген. Мутафчийски. Много бързо този вариант измества класическия, което може да доведе до претоварваме на здравната система, добави шефът на щаба.

29% е заетостта на леглата в болниците, като най-висока е тя в София област и София град, уточни от своя страна здравният министър Костадин Ангелов.

89 медици са в болници с коронавирус, а 7 са в интензивни отделения. 8161 са излекуваните до момента медици.

“Така нареченият английски щам вече е в България. Това сочат данни от нашата вирусологична лабораториязаяви директорът на “Пирогов” проф. Асен Балтов.

“Дадохме първите четири проби от българи, дошли от Англия за секвенция още в края на ноември”, допълни той.

Балтов обясни, че макар и още да нямаме излезли резултати от централната лаборатория смятаме, че този щам вече е в България и за съжаление ще започне да набира скорост.

“Именно затова смятаме, че трябва да бъдем много по-осторожни и по-внимателни. Трябва да спазваме мерките”, каза още Балтов.

Dariknews.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.