Шолц и Макрон призоваваха Европа да бъде реформирана

Германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон призовават в съвместен коментар за в.”Файненшъл таймс” да бъдат положени сериозни усилия за подобряване на конкурентоспособността на Европейския съюз, предаде БТА.

Според Шолц и Макрон необходимите реформи включват допълнителни усилия за декарбонизиране на икономиката, като конкретните средства за постигането на тази цел следва да бъдат оставени на държавите членки.

Освен това двамата лидери призовават държавите от ЕС да завършат изграждането на единния финансов пазар, като въведат общи рамки за несъстоятелност, данъци и инвестиции. “Не можем да приемаме за даденост основите, върху които сме изградили европейския си начин на живот и ролята си в света”, пишат те в статията си, която излеза в днешното издание на вестника и до която агенция Ройтерс си гарантира достъп предварително.

Вчера, по време на посещение в Дрезден, Еманюел Макрон каза, че Европа е на кръстопът, и призова за силен и суверенен Европейски съюз. “Европа е история на мир, просперитет и демокрация”, каза той, но предупреди, че бездействието може да застраши всичко това.

Вчера от Германия френският президент излезе и с предупреждение за възхода на крайната десница, наричайки я “този зъл вятър”, който “духа в Европа”, и призова хората да се събудят и да защитят демокрацията по-малко от две седмици преди европейските избори.

Френският лидер изтъкна, че в контекста на войната в Украйна Европа трябва да формулира своя собствена политика за сигурност и отбрана. Макрон отбеляза, че Европа трябва да бъде по-независима и в икономическо отношение, в контекста на конкуренцията от страна на Китай и САЩ.

Дир.бг

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.