Шестокласници и седмокласници пред картички и писма в изложбата „Любовта е…“

Точно на 14 февруари, учениците от групи от Целодневната организация на учебната дейност – 6 и 7 клас в ОУ “Васил Левски” – Разград, посетиха изложбата в къщата музей “Акад. Анание Явашов”.

Техните ръководители избраха Деня на любовта, за да могат възпитаниците им чрез представените артефакти да съпреживеят темата в атмосферата на стария Разград.  Включените в изложбата пощенски картички са от края на 19-ти и началото на 20-ти век наистина впечатлиха децата, както и предметите на бита и облеклото. Много атрактивен за тях беше старият грамофон, почти приказната история на албума, който разградчани са подготвили като подарък за княз Фердинанд, но той така и не достигнал до него… И за да бъде преживяването по-истинско, за да усетят децата атмосферата и аромата на миналото време, имаше и локум на клечка, и розови валентинки.

От темите в експозицията децата разбраха, че любовта е блян и вълшебство, грижа и живот, пътуване и свобода… А най-много се развълнуваха от историята на Драган Данаилов и любимата му Еленка. Научиха, че той е известен разградски художник, завършил Художествената академия в Торино /Италия/, кмет на Разград през 1934 – 1935 г., учител по рисуване в Разградската гимназия и един от инициаторите за създаването на колодрума в Разград. Научиха какво представляват пощенските картички, как те са стигали до получателя и колко време е необходимо за това. Научиха и различни факти за градския бит в миналото. И не на последно място бяха впечатлени от голямата панорамна снимка на Разград , която вероятно авторът ѝ е направил точно от часовниковата кула на тяхното училище…

/e-Razgrad/

Hits: 73

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.