Цените на хляба падат, но не на всеки вид и не навсякъде

Наблюдава се силна диференциация в намалението на цената на хляба между вида на търговските обекти и отделните области.

Това показва експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) относно настъпилите промени в цената на хляба след гласуваната мярка с актуализацията на държавния бюджет за нула % ДДС върху хляба и брашното, съобщиха от пресцентъра на Конфедерацията.
Изследването е проведено в периода 6 – 9 юли т.г. в малки и големи търговски обекти в 20 областни града. Наблюдавани са пет вида хляб, като са отчетени грамажите с оглед калкулиране на цената за килограм – подаденият грамаж и цена за съответния град се преизчислява в килограм.
Резултатите потвърждават намаление на цените на хляба. Макар и на места да се наблюдава спад до 20% в продажните цени на хляба, то осреднените стойности за 20-те града показват по-слабо намаление, в диапазон 2% – 6%.
В сравнение с вида на търговските обекти по-силно изразено намаление има в големите търговски обекти – София, Пловдив, Перник, Разград, Пазарджик, в които то достига до 20 %. В малките търговски обекти се регистрира символично намаление и преобладават градовете, при които цените се задържат на същите нива.
Различия в степента на намалението се наблюдава и по видове хляб. При типовия хляб няма спад, а цените се задържат на същите нива спрямо месец юни.
Dariknews.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.