Художникът Тодор Тодоров и изпълнителният директор на “Лудогорец” Ангел Петричев – новите почетни граждани на Разград

Художникът и директор на Художествената галерия „Проф. Илия Петров“ Тодор Тодоров и изпълнителният директор на футболния “Лудогорец” Ангел Петричев са новите почетни граждани на Разград.

Днес отличията бяха връчени на специална церемония от кмета Денчо Бояджиев и председателя на Общинския съвет Стоян Ненчев.

По здравословни причини Тодор Тодоров не присъства на тържеството, вместо него отличието получи дъщеря му Катя Даскалова, също художник. Тя благодари от името на баща си за честта да бъде носител на най-високото знание на Община Разград. Тодор Тодоров става „Почетен гражданин на Разград“ за цялостния му принос за духовното и културно развитие на Разград и за блестящото му творчество, чиито високи естетически критерии излизат извън рамките на града, страната и имат европейско измерение.

Ангел Петричев получи признанието за изключителните постижения в развитието на футболния спорт в Разград, за спечелване на рекордните десет последователни титли по футбол на България, както и заради цялостната му дейност за популяризирането на спорта, физическото възпитание и духовното израстване на младото поколение на Разград и Лудогорието. Развълнуван, Петричев обяви, че обича Разград, тук е и в делник, и в празник и обеща да е насреща не само по отношение на въпроси от сферата на футбола, но във всяка сфера, в която може да бъде полезен. Той посвети отличието на целия си екип, който се състои предимно от млади хора от Разград.

Двамата нови почетни граждани на Разград получиха поздравления и от кмета Денчо Бояджиев, който пожела на Тодор Тодоров най-вече здраве, а на Ангел  Петричев – още поне 10 шампионски титли с „Лудогорец“. Кметът допълни, че и двамата лауреати са изключително популярни и с конкретни заслуги към развитието на Разград.

Музикален поздрав към отличените и към присъстващите на церемонията бе изпълнението на солистката на Капански ансамбъл Анна Сербезова на песента „Бела съм, бела, юначе“.

Номинациите бяха одобрени на тържествената сесия на Общинския съвет за празника на Разград – 28 януари. Тя започна с тържествено слово на председателя на местния парламент Стоян Ненчев и приветствие от областния управител Деян Димитров.

В словото си Стоян Ненчев  посочи, че повод за гордост е жестът на признателност от жителите на града, посрещнали освободителите преди 144 години. Първият в България Мавзолей костница на руските воини е изграден с дарения от местните хора в Разград. Председателят на местния парламент завърши речта си с призив да запазим и предадем на следващите поколения родолюбието и обичта към родния край на предците ни.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.