Христо Иванов подаде оставка като председател на „Да, България”, отказва се и от мястото си на народен представител

Христо Иванов подаде оставка от като председател на “Да, България” и декларира, че няма да се кандидатира за партиен лидер отново. Отказва се и от депутатското си място в 50-то Народно събрание. Решението му е подкрепено от Изпълнителния съвет на „Да, България!”. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

„Този изборен резултат налага поемане на лидерска отговорност. Колегите подкрепиха това решение. С акта си искам извинението на избирателите за всичко, с което съм ги разочаровал или разколебал. Благодаря на хората, които излязоха и гласуваха – знам, че за мнозина от тях това е било трудно решение”, каза той на пресконференция в централата на партията.

Христо Иванов направи оценка на провеждания от него политически курс като търсене на диалог за преодоляване на политическата криза и то в условията на започналата война в Украйна и произтичащите от това заплахи за България.

Христо Иванов заяви, че не вижда алтернатива на тази политика, която е водил досега. И е уверен, че ако един ден отново има политическа воля за нея, и ако Конституционният съд не ревизира промените в съдебната власт, реформите ще продължат оттам, откъдето са били спрени.

Иванов увери, че не се поставя на преразглеждане въпросът за коалиционния формат ПП-ДБ. Но, по думите му, предстои да се води разговор за това, как да се надгради представителството на демократичната общност и че той ще се води на първо място с ДСБ и ПП, както и с други формации.

Той припомни, че преди година и 4 дни беше избран кабинетът „Денков”. “В речта си в парламента тогава ясно казах, че ние излъчваме правителство с цената на огромен компромис. И че той си струва, само ако бъдат проведени реформи за начина, по който се упражнява властта – съдебна власт, регулатори, служби. Ако това не се случи, съм готов да поема политическа отговорност. Днес я поемам”, каза Иванов.

/е-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.