Христо Иванов: Плевнелиев не ме подкрепи за промените в прокуратурата

Президентът Росен Плевнелиев (2012 – 2017 г.) изобщо не ме подкрепи за реформата на прокуратурата, заяви тази сутрин пред Би Ти Ви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов.

В сряда пред телевизията Плевнелиев припомни, че през 2015 година по инициатива на Христо Иванов, който тогава беше министър на правосъдието, бяха направени промени в конституцията, но пропусна да спомене, че преди оконочателното гласуване в пленарна зала бяха направени редица промени в текстове. В последствие промените бяха приети от мнозинството и това стана и повод Иванов да подаде оставка като правосъден министър.

“Христо Иванов получи от мен пълен картбланш да прави реформа, той направи конституционна реформа и сегашният главен прокурор е избиран по неговите правила”, заяви Плевнелиев вчера, а днес Иванов му отговори:”Аз се опитах да реформирам прокуратурата, влязох във всекидневен конфликт с главния прокурор Сотир Цацаров. Настоявах за контрол върху прокуратурата, за нейната модернизация, Плевнелиев не трябва да говори за картбланш, той седеше и изобщо не ме подкрепи”. “Когато аз се борих срещу главния прокурор Сотир Цацаров, когато исках проверка защо изчезна тефтерчето на Филип Златанов, проверка на “Яневагейт” когато исках дисциплинарни производства на Петьо Еврото, Плевнелиев не ме подкрепи”, каза още той.

Той коментира и продължаващите повече от 3 седмици многохилядни протести с искане за оставката на правителството и на главния прокурор. “Когато властта се държи като колективен неадекватник, хората излизат на улицата и това е закон на всяка политическа система”, заяви Иванов. “Делян Пеевски и Ахмед Доган са част от необявената коалиция, която управлява България, и това изкара хората на улицата”, каза още той.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.