Христо ИВАНОВ: Време е да помислим за България, да си поставим по-високи амбиции

ДА ГЛАСУВАМЕ МЪДРО, ДА ГЛАСУВАМЕ  ЗА НЕЩО СИГУРНО – ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – № 30

Г-н Иванов, в какви условия започва тази поредна предизборна кампания за ДБ?

Започва в условия на загуба на време. Затова нашият слоган е „Време е да спечели България“, а не да се занимаваме кой е по-голям и кой е по-малък. Време е да помислим за България и най-вече да помислим за това, че времето тече – времето за реформи, времето за спасяване на човешки животи, времето за икономическа трансформация. И се надяваме да надделее здравия разум, защото има много за вършене, включително и това хората да не се увличат по всякакви нови месии и популизъм, а да гласуват за нещо, което е сигурно, за нещо, което се е доказало, да гласуват за „Демократична България“ с номер 30.

Така или иначе промяната започна. Каква е тя във вашите амбиции?

Да промяната започна, защото свалихме Бойко Борисов от власт. Дори и ГЕРБ да бъдат първа политическа сила на тези избори, те няма да са част от управлението на страната. Защото ще се формира коалиционна правителство без тяхно участие и без участието на ДПС, или поне това е волята на „Демократична България“. Ние не можем да започнем борбата с корупцията без носителите на стария корупционен модел да бъдат поставени под карантина, поне докато те самите не намерят сили да започнат да се променят и то реално. От там нататък всички сектори в държавата имат нужда от амбициозна промяна. Вие и всички в страната знаят, че ние имаме особен фокус върху институциите в страната, върху правосъдието, върху регулаторите, защото от тяхното правилно функциониране зависи да има законност. Но освен това за нас е много важно образованието. Там трябва да се направи масирана инвестиция и реформа, така че българското образование наистина да гарантира на нашите деца, че могат да намерят работните места на бъдещето. Току-що говорих с един IT-предприемач, който каза, че големият проблем в тази сфера, който спира нейното развитие в страната и разкриването на още повече работни места в сектора, е липсата на достатъчно образовани млади хора в България, които да заемат тези работни места. А имаме развиваща се индустрия в сектора, при това с капацитет да расте, но образованието на българските деца не осигурява възможност те да станат част от този растеж. Това е само един пример.

Искаме и инвестиции в културата, защото без това е абсолютно невъзможно да говорим за реално развитие на нацията и на нейните ценности. Ние сме и за провеждане на реформа в здравеопазването. Множество са проблемите, които трябва да се решат и за това ние от ДБ казваме време е да започнем да работим. И все пак – нищо от това не може да се случи, ако не си оправим законността и правосъдието.

Беше горещо лято на преговори за съставяне на кабинет, очаквате предполагам и гореща есен на преговори. Как виждате Вие нещата в този момент?

Надявам се, че всички са си извадили поуката, че не можем да изобретяваме колелото. Не случайно в целия демократичен свят се правят коалиции. И като се правят коалиции се сяда и се говори сериозно по коалиционно споразумение, в което се поемат конкретни ангажименти пред гражданите – не един пред друг, а пред гражданите. След което се разговаря сериозно за хората, които наистина са в състояние да изпълнят тези ангажименти. Не се подхожда така – „аз съм спечелил изборите“, или „аз имам повече гласове, аз ще кажа какво да се прави“. Това е мисленето на ГЕРБ. Ние не сме правили тези протести да свалим ГЕРБ и да сменим техните хора със Слави или с Тошко Йорданов. И за това се надявам, че сега в следващия парламент ще имаме изключително сериозен подход към коалиционно споразумение, към внимателно изработване на програма за работа, към внимателен подбор на всеки един човек, който ще бъде кандидат за министър или за някаква друга важна позиция и който може с биографията си да докаже капацитет и експертиза да свърши работа. А не просто да бъдат някакви хора, събрани от тук и от там, и ние трябва да ги гласуваме, защото – видите ли – някои така е казал.

Отново сте в Разград. Какво ще кажете на разградчани?

Ще кажа, че промяната е трудна, промяната отнема повече време, но въпреки това се случва. Виждаме го. И искам да им пожелая кураж. Никой не може да си гарантира наистина по-добро бъдеще, развитие и перспектива за младите хора в страната, а и достойни старини за нашите възрастни хора, ако нямаме кураж. Сега трябва да излезем, да гласуваме мъдро, да гласуваме за нещо сигурно, да гласуваме за нещо, което ни поставя по-високи амбиции. И това е „Демократична България“ с номер 30.

Въпросите зададе: Димитър Петков

Пресцентър на „Демократична България“ – Разград

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Hits: 0

One Reply to “Христо ИВАНОВ: Време е да помислим за България, да си поставим по-високи амбиции”

  1. Определено трябва да гласуваме мъдро. Особено наблюдавайки политиката, която правите в Разград – долна политика, в която ни пробутахте БСП, а в последствие ни пробутахте и ДПС – отврат!
    Мъдро трябва да гласуваме, защото наблюдавайки ви разбираме, че партията ви ще набучи всички деца и лекари с ваксини, може би в това ще се състои началото на реформата в образованието и здравеопазването.
    Мъдро трябва да гласуваме, защото говорите за кураж, но самите вие нямате куража да излезете, за защитите хората и да кажете – Не на насилственото ваксиниране, НЕ НА ТЪПИТЕ СЕРТИФИКАТИ, НЕ НА МАЛОУМНИТЕ РЕШЕНИЯ!
    Страната се тресе от нерви по тези въпроси, а вие се държите като мишки, всичките партии, майната ви на всички!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.