Хор “Железни струни” участва в международен фестивал в Албания

Хор „Железни струни“ към читалище „Развитие “ в Разград участва в Международния музикален и хоров фестивал в албанския град Дуръс, съобщиха от културната институция.

Първото фестивално участие на хористите беше в курорта Голем недалеч от Дуръс, където представиха творчеството си още участниците във фестивала от Черна гора и двете български танцови формации „Лилия“ и „Русаля“ от София. Там маестро Красен Иванов подбра само песни на фолклорна основа, които впечатлиха публиката.

Репертоарът на хористите беше с европейска и световна насоченост, а песните включваха и съпровод на пиано в изпълнение на корепетитора на хора Даниела Никифорова. Хористите изпълниха Хор на евреите от операта „Набуко“ на Верди, „За красотата на света“ от Дж. Рътър, „Любовта на моя живот“ от Фреди Меркюри и „Бре, Петрунко“, обработка Филип Кутев.

Заедно с хористите за Албания и Република Северна Македония пътуваха и 25 общественици, приятели на хора, бизнесмени и културни дейци, както и зам.-кметът на Разград Мирослав Грънчаров. По време на фестивалните дни българската група посети няколко знакови обекта в района, съобщиха от читалището.

Хор „Железни струни“ за първи път участва в Международния музикален и хоров фестивал в Дуръс, с което увеличава своята музикална траектория в Европа и по света. Диригентът маестро Красен Иванов получи поздравления за високото ниво на подготовка на хора, както и покана за ново участие във фестивала. С танцовия състав от Черна гора бяха разменени покани за гостуване и участие във фестивали.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.