Форум и изложба в областната администрация за Деня на хората с увреждания

Областната администрация бе домакин на заседание на Областния съвет за интеграция на хората с увреждания в Разградско по повод Световният ден за хора с увреждания.

Срещата бе открита от зам.-областния управител Ивелина Игнатова, съобщиха от пресслужбата на администрацията.

Сред присъстващите бяха представители на общини, институции, имащи отношение към хора с увреждания, както и представители на организации на хора с увреждания. С помощта на онлайн връзка в срещата участваха и Силвия Иванова и Миглена Златева от Габрово, представители на Регионалния център на социална и солидарна икономика в Габрово, отговарящ за областите от Северен централен район. Заседанието беше съпътствано от подредена във фоайето на областната администрация коледна изложба – базар със сувенири, изработени от хора с увреждания от Дневния център за пълнолетни лица „Подай ръка“, която ще остане там няколко дни. .

Основните проблеми, обект на дискусия, бяха достъпна архитектурна среда и заетостта на хора с увреждания.

Обсъдени бяха критериите за регистриране на социални предприятия, каквито има в Габрово, Силистра, Велико Търново, но в Разград, както и в Русе все още няма. През следващата година се очаква подкрепа по ОП „Развитие на човешките ресурси“ за разкриването на такива предприятия.

Представители на Съюза на глухите помолиха за съдействие за по-достъпно помещение в центъра на Разград.

Представител на Съюза на слепите предложи да се удължи с няколко секунди продължителността на сигнализацията на светофара до сградата на АПК по бул. „Априлско въстание“ в Разград.

Друг проблем споделриха от Съюза на инвалидите – за цялата област има само един лекар, който отговаря за рехабилитацията на хората с увреждания, има и проблем за областта при изготвяне на документация за балнеолечение.

Участниците в заседанието се обединиха около предложения за внасяне на законодателни промени, които да насърчават предприятията да наемат хора с увреждания и намалена трудоспособност. Неправителствените организации да се приравнят с частния сектор при наемане на хора с увреждания.

Постъпи предложение да се организира Фестивал за хора с увреждания в област  Разград.

/e-Razgrad/

Hits: 23

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.