Фондация “Йордан Камджалов” с Кауза за спасяване на културното наследство на Димитър Ненов

Наближава 118-та годишнина от рождението на композитора, клавирния виртуоз и архитект Димитър Ненов. Той е една уникална личност в българската музикална култура. А фактът, че е роден в Разград, ни прави нас, разградчани, още по-отговорни по отношение на съхраняването на паметта за него.

Роден е на 19 декември 1901 г. /н.ст. 1 януари 1902 г./ в Разград. След календарната реформа от 1916 г. Ненов сам осъвременява своята дата на раждане и в няколко автобиографични материала  пише: „Роден съм на 1 януари 1902 г. от родители българи в гр. Разград, България.”

Семейството живее в Разград на квартира – баща му, Стефан Ненов, е висш офицер, впоследствие достигнал чин генерал, и поради неговата кариера се налага семейството да се премества от град на град. Но първите седем години от живота си Ненов прекарва в Разград. Тук са първите му срещи с музиката, в много ранна детска възраст майка му Стилияна го въвежда в света на музиката, самата тя свирила на пиано. /Семейният инструмент днес се съхранява във фонда на Регионален исторически музей – Разград  и беше истинско бижу в експозицията на къщата музей „Димитър Ненов”, която в момента е затворена за посещение поради сериозни конструктивни проблеми, а експонатите са на съхранение във фондохранилище./ За майка си Димитър Ненов пише: „Музиката никога не е била чужда на дома ни: майка ни беше за времето  и примитивния културен живот в провинцията добра и сериозна пианистка. Спомням си, че още на 3 ½ – 4 години познавах добре нотите и с часове стоях да слушам майка си, голямата си сестра или други дами из кръга на нашите познати. С навършването на шест години започнах да уча и хармония при местния военен капелмайстор, но от нея малко е останало в съзнанието ми…”

Минути преди концерта в София
Минути преди концерта в София

Тогавашният живот в провинцията – Разград, Търново, Плевен, Враца, през годините 1902 – 1919, може да предложи много малко или почти нищо за получаването на едно що-годе системно музикално образование. Димитър Ненов завършва архитектура в Дрезден, като едновременно учи и пиано и теория на композицията в Дрезденската консерватория. Завръща се в България като дипломиран архитект през 1927 г.  и постъпва на работа в Министерство на Благоустройството. Впоследствие животът му се стича така, че го извежда на пътя на истинското му призвание – Музиката. След специализация в Полша и Италия /получава музикална диплома в Болоня/, се отдава изцяло на музикална дейност – концертиращ пианист, композитор, преподавател, професор по пиано и камерна музика в Държавната музикална академия, създател и директор на Музикалния отдел при Радио София. Изключително богата творческа дейност изпълва следващия период от живота му. А за отговорността, която талантът усеща, съдим по неговите думи: „Народите раждат дарования – еманация на духовни сили, хиляди безименни дават по нещичко, за да създадат това дарование. На всички съм длъжен, трябва да им върна това, което са ми дали.” /Тези думи излъчваха светлината си и в експозицията в къщата музей доскоро./

Този път годишнината от рождението му звучи някак по-различно, защото по отношение на съхраняването на наследството на Димитър Ненов, а това означава и паметта за него, се е родила една нова и мащабна инициатива. Фондация „Йордан Камджалов” е подела Кауза за спасяване на културното наследство на композитора и архитект Димитър Ненов.

Световноизвестният диригент Йордан Камджалов споделя: „Един от най-големите подаръци в живота ми, който ме завладя само за секунди, още когато бях на 13 години. Една мечта, един вдъхновител, една гръмотевица, осветяваща доживотно непознати кътчета от съзнанието ми, задвижвайки най-личните струни на чувствителността и стремежа.” А за Димитър Ненов ключовите негови думи са: Свръхинтелект. Свръхчувствителност. Свръхритъм. Гигантски дух. Космополитен поглед. Трансцендентална мисъл. Анти-битовизъм. Мирова скръб. Екстаз. Достъп до абсолютната тишина. Проводник на свръхсила. Хиперорганизация. Свръхнежност. Над-стилистичност. Над-националност. Връща фолклора в неговата родина – космоса. Гостенин от бъдещето. Универсален гений. Болка. Победа. Несравнимост.

За музиката на Димитър Ненов: „Музика, която създава пространства…”

В тази връзка бяха трите концерта на международния български GENESIS ORCHESTRA, чийто артистичен директор и главен диригент е маестро Йордан Камджалов. Музикална лаборатория за Човека с диригент на хора Мая Василева, солисти Гиргина Гиргинова и Иво Йорданов под диригентството на Йордан Камджалов – уникално преживяване пред препълнена зала, след което цялата публика беше на крака и дълго време не позволяваше на изпълнителите да слязат от сцената…  На 9 декември се състоя концертът в Габрово, на 10 декември – в Благоевград, а на 11 декември беше в София, в зала „България“. Идеята е благотворителна, каузата – Спасяване на културното наследство на композитора и архитект Димитър Ненов! В програмата бяха вокален цикъл „Родина” и оратория „Коледа” на Димитър Ненов.

В концепцията на каузата е записано, че:

– Къщата музей на Димитър Ненов в Разград се руши и има нужда от спешен авариен ремонт. Експонатите са евакуирани;

– Архивът на Димитър Ненов (нотен, архитектурен, снимков, ръкописен и др.) има неотложна нужда от консервация, реставрация и дигитализация, за да остане за поколенията.

Не можем да допуснем, (след поръчковото и тенденциозно унищожаване на клавирните записи на уникалния и международно признат виртуоз Димитър Ненов), да изчезнат още свидетелства за неговият гений.

Благотворителните картички са комплимент за всеки, направил дарение за тази кауза.

 

В Разград Димитър Ненов не е забравен. Паметта за него се пази с къщата музей, в която той е прекарал първите години от живота си, както и с изявите и събитията, които се провеждат на негово име – нека не забравяме, че всеки път откриването на конкурса за млади пианисти е в къщата музей, за да се докоснат младите таланти до голямото дарование. Затова и изказваме своя респект, поклон и благодарност към маестро Камджалов за подадената ръка!

Благотворителната кампания на Фондация „Йордан Камджалов“ продължава. В тази връзка посочваме банкова сметка и електронна поща на Каузата за контакт. Идеята е концертите да гостуват във всички по-големи градове в страната.

ФОНДАЦИЯ „ЙОРДАН КАМДЖАЛОВ”

BG58RZBB91551038886100

contact@kamdzhalov-foundation.org

  Нели НИКОЛОВА

Снимки: Фондация “Йордан Камджалов”

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.