Фестивалът „Пътеводител на доброто“

Кметът Добрин Добрев и зам.-кметът Елка Неделчева присъстваха на първия в България Фестивал за представяне на ефективни социални модели „Пътеводител на доброто“, съобщиха от пресслужбата на местната администрация.

Събитието бе организирано от Сдружение БРТИМ, Агенция „Генезис“, „Виталити Груп“ Арт и  под патронажа на кмета Добрин Добрев и със съдействието на Община Разград.

Фестивалът се проведе на 16 юни в Градския парк и в хотел „Лес“ и събра над 400 представители на 41 социални услуги от 9 области на България. Организиран бе в три панела, насочени към обмен на добри практики и демонстрация на социални умения.

В ресторанта на хотел „Лес“ социални работници представиха добри практики и иновативни модели за социална интеграция и подкрепа. Участниците имаха възможност да обсъдят различни подходи и да обменят опит. Представянето беше с конкурсен характер, като участниците се конкурираха в четири социални направления и бяха оценени от специално жури. По време на откриването зам.-кметът Елка Неделчева приветства участниците: „Огромна чест е за Община Разград, че беше избрана като място, откъдето да стартира първото издание на фестивала. Убедена съм, че то ще остане не само в аналите на разградската история, но и като началото на нещо добро, което се случва за хората, работещи в социалната сфера, както и за потребителите“. Сподели и идеята в следващите издания на форума да бъде включена кръгла маса, на която заедно с представили на Министерството на труда и социалната политика, на Агенцията за социално подпомагане и на всички останали институции, имащи отношение към социалната дейност, да се дискутират злободневни, актуални проблеми, които произтичат от нормативна база.

По време на втория панел на сцена „Ронда“ близо 200 човека –  потребители и служители от социални услуги, представиха песни, танци, музикални изпълнения и театрални постановки. На сцената излязоха и гост-изпълнители, които допринесоха за празничната атмосфера. След техните изпълнения Добрин Добрев изрази своите поздрави и благодарности към организаторите и участниците, като подчерта значението на събития като това за укрепването на социалните групи и насърчаването на добрите практики в социалната сфера. „Винаги сме се старали да бъдем адекватни на времето на предизвикателствата и да доставяме социални услуги, които да са в помощ на обществото и на всички наши съграждани, на всички тези слънца, които имат нужда от подкрепа“, каза още той и пожела успех на всички.

В 18 шатри, разположени през целия ден около сцената, се проведе изложба-базар на артикули, произведени от потребители на социални услуги.

Един от акцентите на фестивала беше моментното събитие „Разград, доброта, приятелство – Да се хванем за ръце – да направим най-голямото сърце“. В него участваха жители и гости на града, които се събраха, за да създадат символично сърце, изразявайки своето единство и солидарност.

Фестивалният ден завърши с гала-вечеря, по време на която бяха наградени победителите от първия панел на фестивала, част от наградите връчи зам.-кметът Елка Неделчева, а най-голямата награда – специалната награда на кмета на община Разград връчи кметът Добрин Добрев. Специалната награда на публиката, осигурена от кмета на община Разград, ще бъде връчена след онлайн гласуване в края на месеца.

/e-Razgrad/

Hits: 27

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.