Учители и ученици от Разград в Анкара по европроект

С много нови приятели и незабравими спомени се сдобиха учениците от Основно училище “Иван Сергеевич Тургенев” в Разград, които посетиха столицата на южната ни съседка по проект „EUstudents in EUwonderland”, разработен по програма „Еразъм +“ , ключова дейност 2 „Сътрудничество за иновации и обмяна на добри практики“, съобщи директорът на училището Милена Орешкова.
Седмицата на визитата премина под надслов ЮНЕСКО – материално, нематериално и природно наследство, a децата и техните учители имаха възможността да се запознаят с анатолийската култура и история.
Началото на посещението беше поставено със срещата между партньорите по проекта и кмета на Кечиорен (Анкара) Тургут Алтънок. Той посрещна гостите с думите: „Подобни културни пътувания са изключително важни както за нашата страна, така и за световния мир. Нашите деца и младежи се нуждаят от чист свят. Ние винаги сме готови да подкрепим младото поколение в изграждането на световен мир“.
В духа на приемствеността гостите от България, Словения, Италия и Мерсин (Тарсус) посетиха мавзолея на Кемал Ататюрк и участваха в специална церемония.
В следващите дни учениците имаха възможност да се докоснат до множество обекти под егидата на ЮНЕСКО – езерото Туз, джамията Хаджибайрям и прилежащата й територия, националния парк Гьореме, скалните църкви и манастири в Кападокия, подземния град Деринкую, Етнографския музей в Анкара. Те се потопиха в историята на анатолийската цивилизация, като посетиха едноименния музей.
В деня преди отпътуването за България гостите посетиха и Ендемичната долина, където видяха многообразието от растения ендемити и погалиха прочутите анкарска котка, анкарска коза и анкарски заек, също ендемити, допълва Милена Орешкова.
/e-Razgrad.bg/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.