Училищна Телерик академия стартира 5 школи по програмиране и дигитални науки в Разград

Обученията са безплатни, а приемът за тях е отворен от днес до 29 септември

Училищна Телерик академия – най-мащабната безплатна ИТ инициатива за ученици от 1-ви до 12-ти клас, обяви днес старта на 5 школи по програмиране и дигитални науки за ученици в 4-12 клас в Разград. Обученията са безплатни за децата, а кандидатстването за тях е отворено до 29 септември през сайта на Училищна Телерик академия. Програмите в Разград се реализират в сътрудничество с ОУ „Васил Левски“, НПТГ „Шандор Петьофи“ и подкрепата на Фондация „Америка за България“.

„Щастливи сме, че интересът към програмите ни расте с всяка изминала година, което е

показател за успеха им. В отговор на търсенето почти ще удвоим градовете, в които имаме присъствие, и увеличаваме броя на школите си с над 40% спрямо 2018 г. За да продължаваме да подготвяме все повече деца за професиите на бъдещето, разчитаме на подкрепата на общини, фондации, бизнеси, училища и индивидуални дарители“, коментира Петър Шарков, ръководител на Училищна Телерик академия.

 

Кандидатстване и участие:

От желаещите не се изискват предварителни познания по програмиране. Необходимо е да кандидатстват онлайн и да се явят на входен тест. Кандидатстването е отворено за 4 от школите, които са с фокус начинаещи. Другата група е за напреднали, които продължават обучението си от миналата учебна година.

Интерактивните обучения развиват логическото мислене и креативността на учениците, техните умения за решаване на проблеми и дигитални компетенции. Те се водят от опитни преподаватели и специалисти по утвърдена методология и формат, съобразени с възрастта на участниците. След успешно завършване учениците получават сертификат от Училищна Телерик академия, а през следващата учебна година могат да продължат обучението си в по- високо ниво или друга програма.

 

Обучения за 4-7 клас

  • Разработка на игри – децата се научават да програмират, докато създават компютърни игри и преминават от консуматори на технологиите в техни създатели.
  • Дигитални науки – учениците разбират какво стои зад новите технологии и как да ги управляват. Разбират дали програмирането е за тях и научават как безопасно и отговорно да използват интернет.

 

Обучения за 8-12 клас

Обученията са с практическа насоченост и подпомагат кариерната ориентация на учениците и тяхната последваща професионална реализация.

  • Дигитални науки – гимназистите научават кои са професиите на бъдещето и как да се реализират в тях. Опознават най-новите технологии: роботика, изкуствен интелект, 3Dпринтери и виртуална реалност и научават как да учат по-бързо и ефективно.
  • Разработка на игри – участниците се запознават с едни от най-използваните технологии в света: HTML, CSS и JavaScript. Научават как сами да създават интерактивни компютърни игри и решават технологични проблеми.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.