Ученически дебати и фотоизложба за Международния ден на ромите

В Международния ден на ромите Разград бе център на интересна инициатива, която събра ученици от 6 училища от три области – Разград, Шумен и Търговище:

Професионална гимназия по селско стопанство „Хан Аспарух“ -Исперих; Средно училище „Трайко Симеонов“ – Шумен; Професионална гимназия по транспорт и лека промишленост – Омуртаг; Средно училище „Цанко Бакалов Церковски“ – Никола Козлево; Средно училище „Св. Паисий Хилендарски” – Върбица и Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ – Антоново. Това съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

В заседателната зала на Общинския съвет беше проведен ученически форум по дебатиране под наслов „Всички заедно в едно общество – ръка за ръка”, организиран от сдружение „Асоциация Интегро“ под патронажа на областния управител д-р Деян Димитров като председател на Областния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси и със съдействието на Община Разград.

Дебатът бе открит от Деян Димитров, който изрази увереността си, че област Разград и пример за добро съжителство и разбирателство между етносите, и че клубовете за дебати дават отлична възможност младите хора да развият своите комуникативни и социални компетенции.

Приветствие към учениците ще отправиха и Хабибе Расим – зам.-кмет на община Разград и Ангел Петков – началник на Регионално управление на образованието.

В началото на събитието с едноминутно мълчание бяха почетени жертвите от Холокоста.

Младите дебатьори изложиха аргументи „за“ и „против“ по следните актуални теми: „Българското общество е достатъчно толерантно“, „Интернет общуването е ефективно“ и „Сътрудничеството е по-добър подход от лидерството за разрешаването на местни проблеми“. Младежите впечатлиха с отлични ораторски умения и критично мислене.

Форумът е част от дейностите на Програмата на сдружение „Асоциация Интегро“ – „Подкрепяща среда за ромски младежи за придобиване на средно образование”. Програмата се изпълнява от 2006 г. насам, като към настоящия  момент чрез нея са подкрепени над 1200 младежи, които успешно завършиха средното си образование, а над 300 от тях продължиха да учат във висши учебни заведения в България. През последните две години Програмата се разви, като към момента предоставя комплексна подкрепа на ученици в гимназиална степен на обучение от 6 училища, която се изразява в предоставяне на учебници и учебни помагала; менторство; организиране на клубове по дебати, както и подкрепа с дрехи и храна за най-уязвимите.

Във фоайето пред залата на Общинския съвет бе експонирана съпътстваща форума фотоизложба с ученически снимки, представена преди това и в Американското посолство в България.

С любезното съдействие на Регионалния исторически музей младежите посетиха Археологически резерват „Абритус“ и бяха силно впечатлени от артефактите в музея.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.