Урок по история изнесоха пред ученици от разградски училища Иван Гранитски, Стоян Райчевски и Панко Анчев

„Вие изнесохте уникален открит урок по история на учениците от разградски училища. Той се проведе в храма на словото, обновен преди година по проект на Община Разград и посрещащ читателите си в уютни зали с прекрасни условия за почитателите на писаното слово”.

Така зам.-кметът Елка Неделчева се обърна към писателите Иван Гранитски, Стоян Райчевски и Панко Анчев в края на първото от двете събития, в които те участваха – урок по история за ученици от училищата в града.

Представянето на книгите на издателство „Захарий Стоянов” е част от Националните културни празници „Албена 2024”, посветено е и на Деня на независимостта.

Отдел „Изкуство” в Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев” се оказа тесен за учениците, част от тях седнаха на стъпалата в помещението.

Пред тях Иван Гранитски разказа за поредицата „Дълг и чест”, от която издателство „Захарий Стоянов” вече е издало 60 книги. Той заяви, че смята да настоява пред просветното министерство да се включат в учебната програма по-патриотични четива.

За двама от най-заслужилите български генерали Владимир Вазов и Георги Вазов, както и за събитията около Първата Световна и Балканската война на учениците разказа Стоян Райчевски. Панко Анчев пък говори за „генералите на духа” – писателите от  Възраждането и следващи периоди от развитието на българската култура.

Елка Неделчева съобщи, че Издателство „Захарий Стоянов” е дарило на Община Разград над 150 тома книги, които са предоставени на училищните библиотеки в общината. Други издания пък са откупени от Община Разград и ще бъдат предоставени на културни институции в навечерието на Деня на народните будители.

Привечер отново в библиотеката тримата писатели се срещнаха и с граждани, пред които също представиха своите творби. В тази среща участва началникът на отдел „Култура и младежки дейности” Катерина Ганева.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.