Унгария предупреди: Ще наложи вето на България за Шенген, ако има такса за транзита на руски газ

Унгария предупреди, че ще наложи вето на присъединяването на България към Шенгенското пространство за свободно движение, ако тя не отмени таксата върху транзита на руски газ, предаде Ройтерс, като се позова на изявление от днес на унгарското министерство на външните работи.
Унгарският външен министър Петер Сиярто е цитиран в текста, че страната му е дала на България да разбере, че ще наложи вето на приемането й в Шенген, ако таксата върху руския газ, транспортиран по главния маршрут за внос на газ в Унгария, остане в сила.
“Дадохме на българите да разберат, че ако запазят (таксата) за дълго, ако застрашават безопасността на енергийните доставки за Унгария за дълго, тогава ще наложим вето на влизането им в Шенген”, каза Сиярто. Той допълни, че Будапеща ще оттегли възраженията си веднага щом София отмени транзитната такса за руския газ.
Орбан е заплашил да ни наложи вето за Шенген заради таксата за руския газ, съобщи „Файненшъл таймс”
Докато западноевропейските държави полагат големи усилия, за да спрат да използват руски газ, Унгария, която няма излаз на море, получава 4,5 милиарда кубически метра газ годишно от Русия в съответствие с подписана през 2021 г. сделка, основно през България и Сърбия, отбелязва Ройтерс.
Dnevnik.bg

Hits: 71

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.