Тъй рече баба Ега – Ивинела Самуилова: Разбирането на живота е една голяма тайна, за него не се говори, за него не се пише, той трябва да се преживее

Снощи в отдел „Изкуство” на Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев” в Разград  се състоя премиерата на една наскоро излязла от печат, поредна книга на Ивинела Самуилова – „Тъй рече баба  Ега”.

Авторката не е за първи път в Разград – преди време, по покана на Регионалния исторически музей, тя заедно с психолога Алексей Бъчев, герой от  романа ѝ „Животът може да е чудо”, бяха главни герои на срещата в градината на къща музей „Димитър Ненов”, за която писателката има красив спомен. Сега Ивинела Самуилова открива в българския фолклор и българската народна традиция потвърждение на своята посока че животът е свещен дар и чудо. Така в тази книга  старата лечителка баба Ега ни показва своя магически свят, като открехва някои от тайните му. но това  е знанието, което всъщност са дълбоките мирогледни представи, изгубеният смисъл на думата „изцеление”.

Организаторите на срещата от библиотеката бяха подготвили интересни изненади за авторката. В началото за нея танцуваха талантите от „Хорце” при Центъра за работа с деца, а тя и цялата публика искрено се радваха на техния умения. За да влезе в съприкосновение и с местната етнографска група капанци, до нея беше и Николинка Ангелова, която ѝ разказа за шевиците по традиционното облекло на капанците, а после ѝ подари капанска китка – оригинална и уникална в българската традиционна култура. Видимо беше как с вълнение и трепет Ивинела я сложи над ухото си, за да усети автентичността на това, което ѝ се случва.

Сюжетът на книгата е изграден по следния начин: младата изследователка на фолклора, позната на читателите от предишните ѝ романи, /ато за 2016 г. „Бабо, разкажи ми спомен” беше любима книга на  България/  пристига в потъналото в цъфнали бадеми село Горни праг, сгушено под древно тракийско светилище в Източните Родопи. В този тайнствен свят тя е гостоприемно посрещната от местните жители. Там живее и старата лечителка баба Ега – своенравна баячка, която впечатлява с остър език, но и с мъдростта на изреченото, с нейните „светци” и чудати ритуали, които са побрали цялото познание на народа ни за живота.

По време на срещата публиката чу откъс от първа глава на книгата, която въвежда в  концепцията на романа. А той започва с идеята, че „човекът е вкопчен в страданието. Обсебен от него. Зависим и покорèн. Положил е твърде много усилия, за да забрави тайната. Направил е истината немислима. И вече отказва да си я спомни. Или не може. Както Едип цар, той не разбира каква е връзката между убийството, което е извършил, и потъналото му в болести и скърби царство.

И така, тези, които са решили да изследват непознатото или добре забравеното, ще намерят себе си в книгата. „Трябва ми време и лично преживяване, за да проумея, че „магията” на баба Ега е особено взаимодействие  със света, което се основава на познаването на природните закони, но не формално и външно, както ги познава науката. Магическото познание на тази стара жена  е познание за невидимите връзки между природните  явления и сили, които свързват частите на творението, възстановявайки нарушената му цялост. Това, което всъщност изразява думата „изцеление”.  /стр. 56/

Заедно с Ивинела Самуилова, тук беше и Цветомила Димитрова от Издателска къща „Хермес”, а публиката имаше възможност да си закупи и от другите книги на вече любимата си писателка: „Къде отиваш, пътнико”, „Жената, която търсеше любовта”, „Гатанки от небето”, „Бабо, разкажи ми спомен”, „Пътеписи за душата на България”.

А след края на срещата Иви дълго време раздаваше автографи и разговаряше с читателите си. Защото в Разград тя има много читатели, за които е любим автор. Защото книгите ѝ променят животи, носят послания  и благословии от древното знание.

Нели НИКОЛОВА

Hits: 9

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.