Турция ще потопи исторически град на 12 000 години

Древният турски град Хасанкейф с хиляди жители е само на седмици от унищожение, след като властта спечели десетилетен спор и прокара плановете си да наводнят региона.

Градът ще бъде ограден с кордон на 8 октомври, потвърди областният управител на среща в събота, оставяйки на местните жители малко повече от месец да напуснат домовете си.

Хасанкейф се намира на брега на река Тигър в югоизточна Турция и ще бъде залят като част от плановете на правителството да изгради нов язовир, който ще произвежда енергия за региона. Това е проект, който години наред е затънал в полемика и губи подкрепата на чуждестранните правителства и поддръжници поради въздействието си върху древния град. Проучванията показват, че Хасанкейф е на около 12 000 години, което потенциално го прави едно от най-старите селища в Месопотамия.

Сред исторически значимите му характеристики са останките от мост от 12-и век, цилиндрична гробница от 15-и век, руините на две джамии и стотици природни пещери, разказва CNN.

Но улиците, домовете и историческите места в града ще бъдат потопени след приключване на процеса на преместване, като само цитаделата му остава над водата. Турското външно министерство сята, че язовирът ще има много икономически и екологични ползи.

Хулюси Сахин, губернатор на провинцията Батман, в която се намира Хасанкейф, обяви, че древният град ще бъде затворен. “След тази дата до старото селище вече няма да има трафик. С отварянето на новия път старото населено място ще остане изцяло в кръга за сигурност и влизането и излизането от района няма да бъде позволено от властите”, каза той.

Този ход бе посрещнат с възмущение от многобройните групи, които се стремяха да спасят града, а Hasankeyf Coordination го нарече “кордон на унищожението”.

Но решението изглежда придвижва продължителната сага към предсказуемо горчив край.

Някои държави, включително Великобритания, оттеглиха подкрепата си за язовир Илису още през 2001 г. и проектът привлича международно внимание многократно през последните десетилетия. През 2008 г. язовирът загуби финансиране от няколко европейски фирми.

Economic.bg.

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.