Турция е готова за възстановяване на Вълчановия мост над р. Резовска

Турция е готова за възстановяване като туристическа атракция на останките от 150-годишния Вълчанов мост през граничната река Резовска, съобщи Анадолската агенция.


Осман Билгин, управител на Къркларели, зави, че “приключихме нашата подготовка за въстановяването на моста и предаването му на бъдещите поколения”. По думите му мостът на границата е важен за двете страни и ще бъде привлекателна туристическа дестинация.
Само една от трите арки на моста Волчан, както го наричат в Турция, е оцеляла. Местността е много красива и подходяща за къмпинг, казват посетители от турска страна. Достъпът до него откъм България не е много лесен, защото трябва да се мине по десетина километра черен път. Но и българският бряг е много красив и преди 4 години близо 300 души се събраха от двете страни на реката да играят хоро и да се поздравят.
Името на моста идва от легенда, че парите за строежа били дадени от Вълчан войвода. Противоречиви са данните кой и кога е разрушил моста – според една версия това са направили турците, за да не могат по него да минават германски войски по време на Втората световна война, според друга това е станало в началото на студената война от българска страна.
Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.