Тръмп почти не е плащал данъци 15 г., обяви “Ню Йорк таймс”

Американският президент Доналд Тръмп не е плащал никакъв федерален подоходен данък през 10 от последните 15 години, според публикувана вчера статия на в.”Ню Йорк таймс”, цитирана от “Асошиейтед прес” и БТА.

Тръмп, който ревниво пази информацията за данъчните си декларации и е първият американски президент след 70-те години, който не ги е правил публично достояние, е платил 750 долара данъци на федералните власти през 2016 г., която е годината на избирането му, и още 750 долара през първата си година като президент.

Това разкритие, което според изданието е направено въз основа на данъчните му декларации през последните две десетилетия, идва в ключов момент преди първия предизборен дебат утре, само няколко седмици преди решаващите президентски избори.

В материала на “Ню Йорк таймс” се говори за “хронични загуби и години на избягване на данъци”.

 

Доходите – стотици милиони долари

“Ню Йорк таймс” продължава с обяснението, че е са използвани документи за проверка колко е доходът на президента от компаниите му в чужбина. За първите му две години като президент става въпрос за приходи от 73 години – основно от голф игрищата в Ирландия и Шотландия, но и от лицензионни сделки в “страни, клонящи към авторитарни тенденции или сложна геополитика.” Филипините, Индия и Турция (съответно 3, 2.3 и 1 млн. долара) са пример.

Същевременно само през 2018 г. приходите му от американското предаване “Стажантът” и сделки с организации, които искат да използват името му, са на стойност 427.4 млн. долара.

Също така Тръмп е натрупал 176.5 млн., инвестирайки в две офис гради през същата година. Според “Ню Йорк таймс” обаче не са платени никакви данъци върху тях, а той е посочил, че износът му е претърпял сериозни загуби.

Твърди се още, че бизнесът му е получил пари от “лобисти, чужди представители и други, които искат време лице в лице, достъп или услуга” от президента.

 

Какво каза Тръмп

Тръмп обяви, че информацията е “изфабрикувана” и я нарече “фалшива новина”. “Плащам големи данъци, и плащам голям подоходен данък също на щатско ниво, големи данъци на щата Ню Йорк”, заяви Тръмп, без да дава повече подробности.

Един от адвокатите на “Организацията Тръмп” Алън Гартън заяви пред вестника, че “по-голяма част, ако не всички изнесени факти изглежда са неточни”. Гартън заяви пред изданието, че президентът “е плащал десетки милиони долари лични подоходни данъци на федералните власти, включително милиони долари лични подоходни данъци, откакто през 2015 г. обяви кандидатурата си за президент”.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.