Три институции се обединиха за отлагането на Лудогорския маратон заради чумата, несъгласни с решението, в неделя „Зелена стъпка” организира протестно бягане “В свински тръс срещу свинщината”

Кметът на Разград д-р Валентин Василев, зам.-областният управител Евгени Драганов и директорът на ОДБХ – Разград д-р Илиян Драмалиев дадоха брифинг

във връзка с издадената заповед от областния управител Гюнай Хюсмен за обявяване на бедствено положение, поради което се налага да се отложи Лудогорския маратон, планиран за 27-28 юли в горската местност Пчелина. В брифинга участва и един от организаторите на събитието Цоньо Пенев от Сдружение „Зелена стъпка“.

Уведомление от кмета към организаторите за отлагане на събитието е изпратено в същия ден след издадената от областния управител Гюнай Хюсмен, с която е обявено бедствено положение на територията на Област Разград, поради реална опасност от възникване на огнища на Африканска чума по свинете. Със заповедта губернаторът  забранява достъпа до горски територии, както и дърводобива, събирането на трюфели, гъби, билки и други горски продукти. В уведомлението от кмета е уточнено, че след отмяната на бедственото положение може да се проведе плануваното спортно събитие, припомнят хронологията от пресцентъра на общинската администрация.

„Общинските кметове, горските и ловни стопанства са тези, които трябва да извършат дейности в изпълнение на тази заповед. Още вчера сутринта (25 юли) е проведена  среща с ангажираните институции в областна администрация, за да се прецени обстановката, тъй като спортното събитието е масово. Всички са преценили, че интересите на държавата са най-важни“, заяви зам.-областният управител Евгени Драганов. Той каза, че в срещата, след като са разгледали детайлно спортното събитие – палатки с храна, внасяна отвън, велосипеди, паркиране на автомобили, както и участници от Румъния, са взели единодушно решението да не се правят никакви компромиси със ситуацията. Евгени Драганов заяви, че областният управител Гюнай Хюсмен е провел консултация и със зам.-министъра на Министерството на земеделието, храните и горите – доц.д-р Янко Иванов.

На официалната страница на Лудогорски маратон бе публикувано съобщение, в което се казва: „…Благодарим на Областната администрация за положените усилия събитието да се състои. Клуб „Зелена стъпка“ бе готов да предприеме всички предписани мерки за защита. За съжаление, кметът на община Разград не отстъпи от позицията си, че състезанието не трябва да се провежда…“. В отговор на това

зам.-областният управител каза, че да се отложи Лудогорския маратон е обединеното становище на всички представители на институции, които са присъствали на срещата, а не само на кмета и бе категоричен, че проблемът с опасност от  чумата по прасетата засяга националната сигурност и всякакво политизиране и противопоставяне на местна власт е излишно. Д-р Валентин Василев допълни, че е забранил дейността на ОП “Разградлес“ за периода, в който е обявено бедственото положение.

Д-р Илиян Драмалиев посочи, че около Разград има големи огнища, мерките, които се вземат при бедствено положение, са извънредни и непознати на хората, затова реагират с неразбиране, но икономическите загуби, които могат да произлязат, са огромни. Опасност носят и хората, които ходят по горите и разнасят заразата. Той каза още, че нещата са много опасни, спират се автомобили идващи от Русе, Силистра, проверява се багаж на пътуващи от Румъния.

Цоньо Пенев заяви, че е направена голяма организация, хвърлена е много работа, че са били готови да дезинфекцират състезателите преди и след финала на маратона. В отговор на това му бе обяснено от градоначалника и директора на ОДБХ, че подобно третиране може да се извършва само от оторизирани институции, като Общината не е от тях.

В заключение д-р Василев заяви, че Община Разград винаги  е съдействала този маратон да се осъществи с редица дейности през годините, тази година също е издала разрешително да се проведе на тези дати, преди ситуацията с бедственото положение. След създалата се ситуация кметът е предложил маратонът да се проведе в Градския парк, като се е ангажирал Община Разград  да съдейства за обезпечаването му. Това предложение е отхвърлено от представителя на „Зелена стъпка“.

Днес в писмо да медиите Цоньо Пенев, председател на клуб „Зелена стъпка“ и Иван Радев – член на УС на Сдружението отново преразват какво се случва тези дни около Лудогорския маратон. В последния абзац на писмото има новина.

Ето я:

„Организаторите на Лудогорски маратон“ в никакъв случай не омаловажават сериозността на ситуацията с африканската чума по свинете, но са на мнение, че отмяната на маратона е абсолютно безполезна мярка, създаваща единствено проблеми. По тази причина в неделя от 9.00 ч. Сдружение „Зелена стъпка“ организира протестно бягане в градски парк на Разград под слогана “В свински тръс срещу свинщината”. Очаква се подкрепа и от граждани, които не са част от клуба, но се възмущават, че вместо да се насърчават, се спират инициативи, които са благоприятни за развитието на града.“

Текстът обаче още не е се появил на фейсбук страниците на „Лудогорски маратон“ и „Зелена стъпка“.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.