Трима са вече обвиняемите за кибертероризъм заради хакерската атака срещу НАП

Трима са вече обвиняемите за кибертероризъм заради хакерската атака срещу приходната агенция. Това са 20-годишният Кристиян Бойков и собственикът и изпълнителният директор на “ТАД Груп” – Иван Тодоров и Георги Янков.

За Тодоров ще бъде издадена европейска заповед за арест, съобщиха от Специализираната прокуратура.
От съобщението става ясно, че по версията тероризъм се работи от понеделник, когато градската прокуратура е изпратила разследването с единствен обвиняем Кристиян Бойков на спецобвинението.
Обвиненията са по текст от глава “Престъпление против Републиката”. Бойков е посочен като извършител на киберпрестъпление, целящо да създаде смут и страх в населението, а Янков и Тодоров – като подбудители.
20-годишният младеж и управителят на “ТАД Груп” са на свобода срещу парични гаранции от по 20 хил. лева.
До международното издирване на собственика на фирмата се е стигнало, защото не бил открит на известните му адреси. По твърдения на адвокатите, ангажирани с разследването, той има служебен ангажимент в Канада, а не се укрива.
От прокуратурата твърдят, че базата данни на НАП не е единствената, хакната от тримата. Имало доказателства за нерегламентирано копиране на информация от сървъри на застрахователна компания, фирма, предоставяща интернет услуги и други. В интерес на разследването на този етап имената на институциите и дружествата не са огласени.
Информацията, че разследването вече е срещу престъпна група дойде от адвокатите на дружеството.
През целия вчерашен ден от прокуратурата отказваха коментар.
Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.