Трети март в ОУ “Ив.С.Тургенев“

Зам.-кметът на Разград Милена Орешкова бе гост на тържество за Националния празник Трети март в ОУ “Ив.С.Тургенев“- Разград.

Пред официалните гости и пред съучениците си деца от третите класове в училището изпълниха възрожденски песни и стихове, а малките танцьори от групата по фолклор с художествен ръководител Янислава Янкова представиха народни хора.

Милена Орешкова поздрави учениците с празника и за това, че помощта на учителите си съхраняват българските традиции и дух, пожела им да продължат да милеят за родното училище и родния град. Отправи към тях и предизвикателство – да научат одата „Опълченците на Шипка“ на Иван Вазов, а за най-добрите рецитатори в училището ще има поощрения. Милена Орешкова първа се изправи пред предизвикателството изпълнявайки наизуст „Опълченците на Шипка“.

След това зам.-кметът подари на децата 100 български знамена. Призова ги с тях в деня, в който се навършват 142 години от Освобождението на България, да са на общоградското тържество за Националния празник на площад „Възраждане.

Гост на тургеневчетата бе и уредникът в Етнографски музей-Разград Даниела Ганчева. Тя разказа на децата за традициите на празника Сирни Заговезни, който бе в неделя.

Децата се бяха подготвили и за още един традиционен празник – вързаха мартеници на своите гости.

/e-Razgrad/

Снимки: Общинска администрация

Hits: 2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.