Техническият екип за ремонта на джамията беше в Разград

Областния управител на Гюнай Хюсмен и заместниците му Евгени Драганов и Нурие Црънгалова имаха работна среща с екипа от експерти с ръководител – главен проектант арх. Дарина Димитрова, който разработва технически проект за реставрацията на джамия „Макбул Ибрахим паша” в Разград. На срещата присъства и главният архитект на община Разград Илин Солаков.
Всичко това става в рамките на сключения през 2019 г., след проведена обществена поръчка, договор между областната администрация Разград и фирма „Стройкомерс – ТТ – Търговище проектиране, изпълнение и авторски надзор консервацията, реставрация и адаптация на храма.

На срещата бяха обсъдени техниките и методи за реставрация, варианти за възстановяване предверието на сградата, ландшафтното оформяне на пространството около нея, възможности за изграждане на система за отводняване и други.
Срокът за разработване на техническия проект е до края на май 2020 г., след това ще бъде съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерството на културата и ще бъде поискано разрешение за строеж.
Изградената през 17-ти век джамия е един от най-красивите образци на тогавашната архитектура и е паметник на културата с категория „национално значение“, затова областният управител препоръча на експертния екип стриктно да спазва препоръките на Националния институт за недвижимо културно наследство при разработването на техническия проект, за да се възстанови автентичния облик на молитвения дом.
Гюнай Хюсмен отново изказа своята благодарност на премиера Бойко Борисов за това, че направи възможна реализацията на проекта и за последователната политика на правителството в подкрепа на съхраняването на културното наследство и за развитието на туристическия потенциал на регионите в България, както и за поддържане на успешния модел на толерантност и разбирателство между етносите в страната ни.
Той изрази мнение, че дори в днешната трудна ситуация, не трябва да спира градежа и реставрирането на храмове в България и припомни, че в момента напредва строежа и на новата църква „Св. Цар Борис-Михаил Покръстител” в град Разград със средства от Държавната агенция за сътрудничество и координация в Република Турция.
/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.