Таня Тодорова представи артефактите от фонда на РИМ – Разград в изложбата на областните администрации в Разград и Търговище за Трети март

Директорът на Регионалния исторически музей Таня Тодорова припомни събитията в дните преди 28 януари 1878 години и случващото се в Деня на Освобождението на Разград по време на церемонията за официалното откриване на съвместната изложба „Архиви на свободата“ на областните администрации в Разград и Търговище по повод Трети март – Националния празник на Република България.

Таня Тодорова представи пред официалните лица и гостите на седмия етаж във фоайето на областната администрация подредените в специална витрина експонати от фонда на музея: икона на руски светец войн със сребърен позлатен обков – дар на разградчани от руски висши военни по повод годишнина от Освобождението на града; пищов кремъклия с ножница; кама с черна кокалена дръжка, обкована със сребро и турски ятаган.

Изложбата бе открита от областния управител Владимир Димитров, който сподели, че идеята за нея е възникнала на среща между зам.-областния управител Ивелина Игнатова и областния управител на Търговище Гергана Цонева и решението им да се отбележи Трети март по различен начин.

Събитието започна с рецитация на стихотворение на разградския поет и журналист Дулинко Дулев от двама първолаци от ОУ „В. Левски“ Арда и Ава, а „Аз съм българче“ рецитира Никол.

Гости на откриването бяха Гергана Цонева и нейният заместник Димитър Станев от Търговище, областният управител на Русе Данаил Ковачев и зам.-кметът на Разград Зорница Евгениева. Директорът на Държавен архив – Разград д-р Дарина Колева представи исторически факти от Освобождението на Разград, а директорът на РИМ – Търговище Николай Ставрев – за освобождение в този регион.

Сред гостите на откриването бяха и наследници на опълченци: един от тях е педагогът и журналист Живко Жечев – наследник на Дядо Геро, чийто портрет е сред експонатите в изложбата.

А момичета и момчета от Центъра за ученическо техническо и научно творчество бяха сред първите, които разгледаха таблата и артефактите.

Съвместната изложба се организира със съдействието и с предоставени архивни материали и артефакти от Държавен архив – Разград, Регионален исторически музей – Разград, Художествена галерия „Проф. Илия Петров“ – Разград, Държавен архив – Търговище, Регионална библиотека „Петър Стъпов“ – Търговище, Регионален исторически музей – Търговище и Художествена галерия „Никола Маринов“ – Търговище. Тя ще остане експонирана до 7 март.

Още снимки вижте ТУК.

/e-Razgrad/

Hits: 2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.