С „Поклон пред спасената светиня!” ще отбележим 100-годишнината от връщането на бойното знаме на 19-ти пехотен полк в щаба в Разград

На 11 май 2019 г. се навършват 100 години от връщането на спасеното бойно знаме на 19-ти пехотен полк в щаба на бойната част в Разград.

В тази връзка на 10 май – петък, разградчани ще имат възможност да видят спасеното бойно знаме, което ще бъде показано само за няколко часа в залата на Художествена галерия „Проф. Илия Петров”. От 11:00 до 17:00 часа експозицията ще бъде отворена за посещение, като мултимедийна презентация ще разкаже историята на бойната светиня в края на Първата световна война.

Спасяването на бойните знамена през есента на 1918 г. е масова практика на фронта, за да не попаднат в чужди ръце. В условия на победи и поражения българското войнство никога не е допускало да му се отнема бойно знаме. Офицери и войници пазят бойните светини. Спасителят на знамето на 19-ти полк, в последните дни от живота си /1949 г./ – вече генерал о.з. Марин Куцаров признава пред сина си: „Спах 139 дни с него, но не го предадох. Върнах се в България с него и спасих честта на полка си.”

Медал за спасяване на бойно знаме

Днес спасените бойни знамена се съхраняват във фонда на Националния военноисторически музей – София, а в Разград знамето на 19-ти пехотен полк гостува по инициатива на Военно окръжие – Шумен и е част от кампанията „Бъди войник”.

 

 

 

 

/e-Razgrad/

Hits: 13

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.