С пари за наем и детегледачка държавата ще се опита да върне българите от чужбина

С осигуряване на средства за наем и детегледачка държавата ще се опита да върне българите от чужбина. Това са част от мерките, които зам. социалният министър Зорница Русинова представи пред “Нова телевизия”.

Те са насочени към успелите българи в чужбина и как те могат да бъдат стимулирани да се завърнат в България чрез различни привилегии.

Тя обясни, че първоначално ще се направи кампания, която да даде достатъчно подробна информация какви са наемите и цените на жилищата в страната, какви са лихвите по кредитите, както и какви са цените в детските градини.

“Можем да предложим подкрепа, като осигурим за няколко месеца наема на жилище. Наемът ще е съобразен с цените в конкретния град. Задължително условие ще е човекът да няма собственост в същия град”, каза Русинова.

Тя уточни, че много фирми предлагат добри работни места и в по-малките градове. Даде пример с Пазарджик, където австрийски инвеститор предлагал заплата от 900 лв. За да се върне българин от чужбина и заживее там, към възнаграждението му ще бъде добавена половин минимална работна заплата, което в момента се равнява на 305 лв.

Друга предложена мярка от Русинова е осигуряване на детегледачка, докато семейството се установи в България и запише детето си на ясла или детска градина. По думите ѝ услугата ще се предоставя безплатно в рамките на 4 месеца. Ако пък член от семейството не говори български език, то тогава ще му бъде осигурен безплатен курс.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.