С концерт на открито филхармониците заявиха с музика и глас: Карбова вън!

Творческият колектив на Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов“ организира музикален протест и покани пред залата на Филхармонията разградчани да ги подкрепят в искането им за незабавна оставка на директорката на Театрално-музикалния и филхармоничен център Таня Карбова.

Причината – тенденциозната политика на Карбова за унищожаването на 100-годишния симфоничен оркестър в града чрез освобождаването на оркестранти и до съкращаването му до минимум.

„Мина много време, близо две години – време, в което по безпрецедентен начин културен институт, значим за Разград, е унижаван и осакатяван. Институция, градена 100 години с любов и себераздаване от емблематични за Разград личности“, обяви пред почитателите на оркестъра флейтистът Николай Николов. Сред зрителите бяха и четирима кандидати за кметове на Разград, заедно с част от хората в листите с кандидати за общински съветници на предстоящите избори.

„Тук сме, защото имаме волята и енергията да се борим докрай, убедени, че вярната публика и обществеността на Разград няма да допуснат този геноцид към един от символите на града“, каза още Николов. И от името на колегите си използва случая да се обърне към гилдията на музикантите в България. „Приятели, бъдете сигурни в едно – всичко това, което се случва днес в Разград, утре ще удари и вас“.

Да заяви подкрепата си към оркестрантите в Разградската филхармония при тях бе и председателят на Регионалния съвет на КНСБ Грациела Ранкова. Перифразирайки думи на Таня Карбова от последни нейни медийни изяви, тя се обърна задочно към Карбова така: „ Ако оркестрантите са творци в кавички, недостойни да имат сцена“, тогава, г-жо Карбова, ,вие сте ръководител в кавички и недостойна да управлявате тази институция“.

Пред множеството в градинката пред Филхармонията Грациела Ранкова прочете и част от съдържанието на писмата, изпратени в знак на съпричастност и подкрепа на разградските симфоници. Писма са получени от Иван Стоянов – настоящ директор на Габровския камерен оркестър, работил като диригент в Разградска филхармония, проф. Йовчо Крушев, проф. Лидия Ошавкова, от оркестрантите към СС “Подкрепа” към Плевенска филхармония, от проф. Йосиф Радионов – цигулар, дългогодишен сътрудник на Разградската филхармония, от Стоянка Чимширова – съпруга на дългогодишния диригент на Разградската филхармония.

С много бурни аплодисменти бяха посрещнати думите на Тони Димитрова, която в писмото си в подкрепа на музикантите припомня на Таня Карбова, че само с нея те са били в „135 препълнени зали навред из България, посрещани с обич, усмивки, сълзи и благодарност.“ А на самата Карбова пожелава „ с неуважение“ „да бъде запомнена като актриса, а не като разрушител“.

Своята безрезервна подкрепа на оркестрантите в писмо изразява и младият пианист Фидоси Керчев, който цитира Христо Ботев, по повод „невежеството и безразличието“.

В своя декларация Председателският съвет на Съюза на българските музикални и танцови дейци подкрепи и се присъедини към искането на колегите си от Филхармонията за незабавна оставка на директора на Театрално-музикалния и симфоничен оркестър, но на свой ред също настоява за оставката ѝ.

Пред публиката симфониците изсвириха последната част на „Прощална симфония“ на Йозеф Хайдн. И както навремето оркестърът гаснел, защото принцът не разрешавал на музикантите никаква почивка, така и сега – по време на изпълнението – един по един станаха и си тръгнаха първо контрабасът, после челото, духовите инструменти, после виолите… За да останат само две цигулки. Оркестърът го няма – символично. Той, целият, бе зад двете цигулки с бели листи в ръце, на които пишеше: „Оставка!“

/e-Razgrad/

Hits: 5

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.