СУ “Христо Ботев“ – Кубрат продължава програмата ЕРАЗЪМ +

След едногодишно прекъсване СУ “Христо Ботев“ – Кубрат възобновяват работата си по програма ЕРАЗЪМ +, съобщиха от училищното ръководство.

Ученици и учители от школото посетиха миналата седмица град  Газиантеп в Турция като част от проектните дейности по проект от програмата.

Проектът бе удължен с една година заради ограничителните мерки за пътуване по време на Ковид кризата и сега Преслава Коджахристова, Аляра Тамерова, Венислава Георгиева, Мерт Аднан и Владимир Денчев-ученици от 10-ти клас, водени от ръководителите Нина Цонева и Стоян Черников по покана на гимназия Анадолу Актопрак Лисеси посетиха турския град. Темата на срещата бе „Проблемът с бежанците“  и в нея, освен България и Турция, участваха ученици и учители от партньорското училище в гр. Мьонхенгладбах, Германия. На работната среща участниците представиха и се запознаха със законите на всяка страна за приемане на бежанци, ангажираните национални институции, статистики за броя на бежанците в трите страни, настоящи и основни проблеми, свързани с бежанската криза, както и добри практики в справянето и с нея.

Участниците имаха възможността да дискутират в смесени групи по темата и да извлекат важни изводи. Посещението беше отлично организирано и богатата програма включваше посещение на средно училище, в което се обучават основно бежанци от Сирия, посещение на държавния Университет в Газиантеп, както и специална среща с директора на  Националния инспекторат по образование. В програмата бяха включени и множество културни дейности като посещение на Крепостната стена в Газиантеп, дала отпор на безчислени врагове, музеите на готварството, на хамама и Зеугма – музеят на мозайката. Кулминация в културно-историческата част от програмата бе пътуването с лодка по река Ефрат до крепостта Румкале, като пътьом посетиха и хранилището за популацията на плешивия ибис в община Биреджик, област Шанлъурфа.

Важна част от културното опознаване на страната бе и настаняването на учениците в местни семейства по време на целия им престой. Те имаха възможността да изпитат и участват в традициите и ежедневието на своите домакини от първа ръка, както и да се насладят на уникалните местни ястия.

Проектните дейности продължават с посещение в гр.Резенде ,Португалия в началото на декември, 2021 г.

/e-Razgrad/

Hits: 9

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.