След 2 г. като финансов министър зетят на Ердоган подаде оставка

Берат Албайрак – зетят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, подаде оставка като финансов министър на Турция, след като две години заемаше поста сред съмнения на инвеститорите доколко е квалифициран за него.

Турските власти потвърдиха снощното му съобщение, направено в социалната мрежа “Инстаграм”. Оставката на Албайрак в труден момент за турската икономика следва същото съобщение от управителя на централната банка ден по-рано.

Турция преминава през втори за последните две години период на сътресение на лирата, изгубила близо една трета от стойността си от началото на 2020 г.. “Ройтерс” отбелязва, че новият управител, бившият финансов министър Наджи Абал, според наличната информация не е в добри отношения с Албайрак.

Зетят на Ердоган, женен за дъщеря му Есра, цитира здравословни причини в публикацията си. Преди това той бе министър на енергетиката от 2015 г. насам, но след влизането в сила на новите засилени президентски правомощия получи от тъста си финансовото министерство.

От назначаването му стойността на лирата спрямо долара се е сринала с 45 на сто. Оставката му укрепи турската валута часове след новината, но експерти не очакват действителна стабилизация, ако няма увеличаване на водещата лихва – процес, който Ердоган опитва да ограничи.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.