След дълги години тишина часовниковата камбана в Кубрат отново звънна

Община Кубрат възстанови изцяло работата на часовниковия механизъм, разположен в кулата, част от сградата на общинската администрация в Кубрат, съобщават от пресцентъра на местната управа.

Часовниковата кула е символ на Кубрат и местна забележителност за жители и гости на града. След направен оглед и оценка на състоянието на часовника стана ясно, че над 100-годишния механизъм се нуждае от основен ремонт. А Димитър Димитров Исперих се зае с нелеката задача да възстанови изцяло работата на часовника, вграден в кулата през далечната 1936 г., като самият механизъм обаче е направен много преди това. След приключване на ремонта специалистът обясни, че работата била изключително трудна, тъй като механизмът е с уникални детайли и части, които не могат да бъдат заместени. В рамките на седмица били търсени компромисни решения, като за тази цел били използвани дори и услугите на стругар. Работата била затруднена, тъй като от механизма липсвали някой важни части.

Направена е центровка на осите и е подобрена работата на тежестите, всяка от която по 80 кг. След ремонта на часовника, е възстановена и работата на камбаната, отброяваща времевите интервали. След 20-годишно мълчание камбаната отново огласи града. Камбаната, в тихо и спокойно време, може да бъде чута на разстояние повече от километър. След справка стана ясно, че камбаната била излята по поръчение на тогавашното околийско ръководство през далечната 1921 година.

“Жителите на Кубрат трябва да знаят какво богатство имат в центъра на града, защото този часовник е уникален, а грижата за него е като грижата за дете”, коментира Димитър Димитров. Към настоящият момент часовникът отброява всеки кръгъл час с изключителна точност. В това се убедиха и граждани на Кубрат, сверявайки времето по своите часовници в мобилните устройства и интернет. “Отклонения в измерването могат да настъпят единствено при лоши метеорологични условия и лоша поддръжка”, категоричен бе майсторът. Камбанният звън може да бъде чут на всеки кръгъл час, както и на всеки 30 минути.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.