Славата на древния Абритус достигна и до италианския премиер Джузепе Конте

В последния работен ден на отминаващата седмица, по покана на българския премиер Бойко Борисов, министър-председателят на Италия Джузепе Конте направи официално посещение в България.

След края на срещата двамата министър-председатели дадоха съвместни изявления пред представители на медиите. Премиерът Конте подчерта, че Италия е един от основните търговски партньори на България и италианските предприемачи в страната имат желание да засилят присъствието си.

По-късно премиерът Конте посети италианското посолство в София, където се срещна с Н.Пр. Стефно Балди заедно с всички представители на Система Италия, между които и Конфиндустрия България.

Два дни преди това в Разград беше открита изложбата „Аргонавти на свободата – Гарибалди и българите“ на Регионалния исторически музей – Варна, която е организирана с изключителното съдействие и безвъзмездна помощ на Почетния консул на Италия за Варна, Русе, Шумен и Бургас  Антонио Таркуинио. Изложбата е в Разград по покана на РИМ – Разград по повод Празника на града и за разградчани е чест, че официалното ѝ откриване в залата на ХГ „Проф. Илия Петров“ беше направено лично от г-н Таркуинио. Самият той сподели, че визитата му в Разград отваря нови възможности за българо-италианските връзки. Почетният консул беше впечатлен и изненадан от това, което видя при посещението си в НАР „Абритус“ и обеща да предаде като подарък изданието на музея на посланика на Италия в София Стефано Балди и на италианския премиер Джузепе Конте, която тогава предстоеше.

„Благодарим на Бойко Борисов за щедрото гостоприемство и топлото посрещане в София днес. 140-годишното приятелство между Италия и България става все по-силно и по-силно. Вашата страна е решаващ европейски партньор и ключова фигура в този регион.“ – написа във ФБ-профила си Джузепе Конте след посещението си в България. А за разградчани, след така стеклите се обстоятелства и събития,  благодарение на Антонио Таркуинио, това са възможности за развитие на културните връзки.

/e-Razgrad/

/снимки: Gianni Marulli‎, Confindustria Bulgaria/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.