Синоптиците предупреждават за опасно горещо време в 19 области в страната

От утре в 19 области в страната ще бъде обявен жълт код за високи температури. За това предупреждава Националният институт по метеорология и хидрология.

Това са областите в Северна, Централна и Южна България. В четвъртък и петък се очаква температурите да достигнат над 40 градуса в областите Видин, Плевен, Русе, Благоевград, Сандански, Пловдив и Ямбол.

Утре ще бъде предимно слънчево, около и следобед – предимно горещо. Дневните температури ще се повишат още и максималните ще бъдат между 32 и 37 градуса, в София – около 32 градуса, сочи прогнозата на института.

Над планините ще е предимно слънчево. Ще духа умерен до силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 25 градуса, на 2000 метра – около 17.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад, но следобед ще се ориентира от изток-югоизток. Максималните температури ще бъдат между 28 и 30 градуса.

Как да се предпазим от жегата

Лекарите съветват хората със сърдечно-съдови заболявания да не излизат в горещото време, особено по обед и късния следобед. Препоръчва се приемът на повече плодове и зеленчуци и консумацията на по-малко месо.

Специалистите съветват пиенето на поне 2 литра на ден, както и приема на повече течности като ментов чай и плодови сокове. В горещото време трябва да се носят шапки и светли тънки дрехи.

Ако в помещението има климатик, температурата не бива да е повече от 10 градуса по-ниска от тази навън, казват специалистите.

Спазването на препоръките е от особена важност за малките деца и възрастните над 70 години.

Симптомите на топлинния удар са главоболие, отпадналост, евентуално повишаване на телесната температура. При наличието на тези симптоми трябва веднага да се потърси лекарска помощ.

/e-Razgrad/

Hits: 71

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.