Серия от смъртни случаи всяха страх в Истанбул, вече не се ядат дюнери

Серия от случаи на отравяне, регистрирани през последните седмици след трагичната смърт на германско семейство, посетило Истанбул, предизвикаха широко разпространени опасения относно безопасността на храните и причиниха огромни икономически загуби за уличните търговци, ресторанти и хотели в ключови туристически райони.

Страхът е толкова голям, че продажбите на улична храна в някои части на града са спаднали с до 80 процента, съобщава хърватската медия „Индекс“, позовавайки се на Hurriyet Daily News.

Според Асоциацията на всички ресторантьори и туризъм (TÜRES), уличните търговци на храна в област Бешикташ са отчели спад на продажбите на печени картофи, миди и кокореч – ястие, приготвено от агнешки черва – с повече от 80 процента през първите дни след инцидента. Кебап магазините и магазините за дюнер с пиле също отчитат загуби до 25 процента, докато онлайн поръчките за храна са намалели с почти същия темп.

Представителят на TÜRES Ридван Туршак заяви пред Hürriyet, че продажбите „все още са с около 40 процента под нивата преди инцидента“, добавяйки, че най-резкият спад е регистриран в Ортакьой, част от Бешикташ, която отдавна е синоним на уличната хранителна култура на Истанбул.

Инцидентът, който паникьоса хората

Кризата започна, след като германско-турско семейство, отседнало в хотел в квартал Фатих, се разболя на 12 ноември, след като яде улична храна в Ортакьой, и по-късно почина, което предизвика спекулации, че причината е замърсената храна. Въпреки че по-късно съдебните експерти посочиха алуминиев фосфид, използван в хотела за борба с вредителите, като вероятна причина за смъртта, Туршак отбеляза, че първоначалният фокус върху уличната храна веднага разклати доверието на потребителите и отблъсна купувачите от малките търговци.

Dnes.bg

Views: 365

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.