Сериозен интерес към изложбата на оръжия от периода на борбите за национално освобождение

Сериозен интерес предизвика сред жителите и гостите на Разград изложбата на исторически оръжия, униформи и предмети от периода на борбите за национално освобождение.

Потокът от желаещи да я разгледат в Общинския културен център продължи до часа на затварянето ѝ.
Експозицията е посветена на Деня на Разград и е включена в празничния календар на Община Разград. Изложбата включва експонати на Регионален клон „Ангел Кънчев“ – Русе на Национално дружество „Традиция“. Членове на клуба, облечени в униформи на опълченци и войници, разказваха на посетителите за представените експонати. Повечето от оръжията са автентични, малка част са реплики. Можеше да бъдат видени оръжия на въоръжение в турската и руската армия, както и на българското опълчение: пушки Шаспо, пушки Крънка, Уинчестър, Мартини, Бердана, Снайдер, артилерийски тесак, паласки, както и саби и ятагани. Най-голям интерес предизвикваха два от револверите, които са като на Левски и Ботев и са от времето, в което са живели те.
Освен да видят уникалните оръжия, посетителите на изложбата можеха и да се снимат с тях, както и да облекат униформи от времената на освободителните борби. Имаше и детски размери.
Сред първите, които посетиха експозицията, бяха кметът Добрин Добрев, четиричленната делегация от румънския град-побратим Кълъраш, ученици от ОУ ”Отец Паисий”, цели семейства с малки и по-големи деца от Разград и Исперих. Най-малкият посетител бе Йоан на 1 година и 3 месеца, който се снима с четнически калпак.


Още снимки вижте ТУК.
/e-Razgrad/

Hits: 38

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.