Само трафопостът в летните сараи на Доган не нарушава закона

Единствено трафопостът в имотите на дружеството “Хермес солар”, парк Росенец, които почетния лидер на ДПС Ахмед Доган позва за лятната резиденция, е с изрядни строителни документи.

Това се разбра от отговорите на въпроси, които “Дневник” изпрати до администрацията на бургаския кмет Димитър Николов.

В трите частни терена на нос Чукалята е придобилият популярност като “сарай” (от турски – дворец) комплекс, който по документи всъщност все още няма право да бъде обитаван.

Основните сгради, познати от снимките, не са били въведен в експлоатация, както и откритият басейн. Абсолютно незаконни са оранжерията, масивна сграда на два етажа, както и преместваем обект. Всички те са изградени без строителни разрешения. Според информацията на община Бургас незаконните постройки вече са в процедура по издаване на заповеди за премахване. Тя е предприета по-малко от седмица след като прокуратурата обяви, че е открила множество строителни нарушения както в имотите на дружеството “Хермес солар” ООД, така и в съседните държавни и общински терени.

 

Внезапните открития на институциите

Справка в имотния регистър показва, че фирмата е собственик на три имота. В единия от тях с разрешение за строеж за “Водна спортна база” е изграден “сараят” на Доган, както и допълнителна постройка към него. В останалите два терена са откритият басейн, трафопостът, 500 кв.м оранжерии и една двуетажна сграда. От всички тези обекти освен двете тела на “водната база” законни са само трафопостът и откритият басейн, показва информацията, подписана от зам.-кмета на община Бургас Чанка Коралска.

На премахване подлежат и още три обекта в същия район в парк Росенец – масивни сгради, от които едната на два, а другата на три етажа, както и преместваема постройка. Всички те са изградени незаконно в два държавни имота, граничещи с частните на “Хермес солар”, но изглеждат част от комплекса. Освен това между парцелите няма данни някога да е поставяна ограда. Строителни заграждения се появиха около части на имота преди “масовото ходене на охраняем плаж” в Росенец та 11 юли т.г., и то за да ограничават достъп на външни лица.

Първата от двете масивни сгради, построена незаконно в държавен терен, е с приблизителна застроена площ от 80 кв.м. За нея проверката на община Бургас не е открила строителни книжа, пише Чанка Коралска в отговор на “Дневник” .

В друг имот публична държавна собственост е построена още една незаконна сграда – тя е на два етажа и с приблизителни размери 9 х 7 м. За нея също не са били издавани строителни книжа, поради което е започнала процедура за издаване на заповед за премахването й.

Третият незаконен обект, открит при проверката върху държавен терен, е преместваем павилион 2х2 м за охраната на резиденцията. Тъй като документи за неговото разполагане отново липсват, той също трябва да бъде премахнат. “Дневник” не успя да установи дали това е будката на охраната, поставена в горната част на пътя, който беше затворен преди разкритията за нарушенията, или друга, която е към плажа.

“За всички незаконни сгради и строежи, описани по-горе, на основание Закона за устройство на територията община Бургас е предприела действия по съставяне и връчване на собствениците на имотите на констативни актове, информират от администрацията на Димитър Николов. След влизането им в сила ще бъдат предприети последващи действия за издаване на заповеди за премахване на незаконните сгради”.

От цитираната информация означава, че заповедите за премахване на незаконни постройки в терените на “Хермес солар” ще бъдат връчени на негов представител. Той обаче със сигурност ще ги обжалва. Колко време ще отнемат съдебните процедури и какъв ще е изходът от тях можем само да гадаем.

Констативни актове за наличието на незаконно строителство в държавните имоти на нос Чукалята ще бъдат връчени и на областния управител на Бургаска област Вълчо Чолаков. Логично е оттам нататък да започне

 

дълго издирване на извършителя на незаконното строителство

Практиката в много подобни случаи показва, че той най-вероятно няма да бъде открит. Така държавата ще трябва да премахне постройките и бараката за сметка на данъкоплатците, след като с нехайство или с мълчаливото съучастие в продължение на години е позволила те да се появят в имотите й.

В кадастралната карта на н. Чукалята не е нанесена нито една от незаконна постройка в частните имоти на “Хермес солар”. Незаконното строителство обаче фигурира – двата четириъгълника в долния десен край на полуострова.

В кадастралната карта на н. чукалята не е нанесена нито една от незаконна постройка в частните имоти на “Хермес солар”. Незаконното строителство обаче фигурира – двата четириъгълника в долния десен край на полуострова.

 

Отвъд закона

От отговорите на въпросите, изпратени до община Бургас, става ясно още, че от всички обекти, законно построени в имотите на “Хермес солар”, разрешение за ползване има единствено трафопостът.

За басейна и за допълнителната сграда към т.нар. водна спортна база са издадени единствено актове за установяване на годността за приемане на строежа, но не и разрешения за ползването им. Още по-назад в процедурата се оказва същинският корпус на сараите, за който са издадени само “три акта за приемане на конструкцията на отделните етапи от строителството на сградата”. При това положение тя също не би трябвало да бъде използвана.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.