Русенският митрополит: Русия няма право да затваря “Руската църква“

Русия няма право да затваря храма храма „Св. Николай Мирликийски“ в София, известен още като Руската църква.

Такава позиция изрази русенският митрополит Наум. След отправени множество запитвания той излезе с публикация във Фейсбук. Негово високопреосвещенство пояснява, че храмът е построен с благословението на Св. Синод на Българската православна църква като легационна църква през 1914 г., намирала се в общия двор на тогавашната Руска легация.

Осветен е на 11 ноември 1914 г. председателстващия Св. Синод в София Доростолски и Червенски митрополит Василий, като в богослужението не са участвали руски архиереи, заради схизмата, в която БПЦ се е намирала. Руски архиереи не са участвали и в освещаването на храм-паметника в с. Шипка през 1902 г. по същите причини.

След 1917 г. храм „Св. Николай” е обслужвал богослужебните нужди на руската емиграция в София, а от 1936 г. по настояване на съветското правителство църквата се отнема от руските емигранти и се предава на българското правителство, което от своя страна го предава на Българската православна църква

През 1944 г. храмът е силно повреден, като през 1945/1946 г. е реставриран от Софийската митрополия, а в него през следващите години са назначавани различни български свещенослужители-ефимерии, а заедно с тях са служили и руски духовници-белоемигранти, постоянно пребиваващи в страната ни след Октомврийската революция.

Съгласно решение на Св. Синод на Руската православна църква от 10 ноември 1952 г.,  всички други руски православни енории, манастири и клир в България, преминават в юрисдикция и владение на Българската православна църква.

Отново по решение на Руската православна църква, през м. ноември 1953 г. в бившата легационна църква „Св. Николай” в София е открито подворие, с представителни функции, като ефимериите в него продължават да бъдат назначавани от Софийската митрополия, а Руската църква започва да изпраща периодично свой официален представител.

”През последните години българските свещеници-ефимерии по неясни за нас причини бяха последователно отстранени от този храм, което принципно е абсурдно, поради обстоятелството че функциите му имат само и единствено представителен характер. И съответно, неговата материална собственост не може да бъде считана за руска, заради изброеното по-горе, както и БПЦ не може да претендира, че храмът-подворие в Москва, е българска собственост, тъй като характерът на двете подвория е реципрочен. Считаме, че заключването на храм „Св. Николай” от странични лица е недопустимо, като следва Софийският митрополит веднага да се разпореди той да бъде отворен, като се възстановят своевременно и богослуженията в него“, категоричен е владиката.

Dnews.bg

Hits: 30

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.