Разкриват 21 нови центъра за обгрижване на възрастни и болни

Министерството на труда и социалната политика одобри разкриване на 21 нови социални услуги в Разградско през новия програмен период 2021-2027 година, съобщиха от пресцентъра на областната администрация..

Те ще обхванат 395 потребители. Това бе предложено в Областната карта на планираните нови социални услуги, изготвена за нуждите на планиране на ресурсите по Плана за възстановяване и устойчивост, Програмата за развитие на регионите, Програмата за развитие на човешките ресурси и Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони.

Според картата е планирано изграждането на три центъра за социална рехабилитация и интеграция – по един в Исперих (за 30 потребители), Лозница (за 20) и Самуил (30).

Ще има четири дневни центъра за лица с увреждания и техните семейства – по един в Разград (за 30 потребители), Кубрат (за 20), Завет (20) и Лозница (20).

Два ще са центровете за грижа за пълнолетни лица с психични разстройства в община Разград, като всеки от тях ще е с капацитет 10 потребители.

Два центъра за грижа за пълнолетни лица с физически увреждания ще бъдат разкрити в Исперих и Лозница с капацитет и на двата по 15 потребители.

В картата е заложен център за грижа за пълнолетни лица с деменция – в община Разград /с капацитет 15 потребители/.

В Исперих и Завет ще има два центъра за резидентна грижа за лица в надтрудоспособна възраст, без увреждания с капацитет по 15 потребители. Предвидено е още в община Кубрат да заработи един център за резидентна грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване с капацитет15 потребители. Ще бъде разкрит и център за резидентна грижа за пълнолетни лица с трайни увреждания с потребност от постоянни медицински грижи (интегрирана здравно-социална услуга тип хоспис) в Разград с капацитет 15 потребители.

Заложени са в картата и четири общностни центъра за ранно детско развитие – по 1 в общините Кубрат (30 потребители), Завет (25), Лозница (25) и Цар Калоян (25).

Предвидено е и изграждане на център за кризисно настаняване (подслон за лица в кризисна ситуация, лица, пострадали от домашно насилие и лица – жертви на трафик). Местонахождението му няма да бъде обявявано от съображения за сигурност на евентуалните потребители.

Финансовият ресурс за тези нови социални услуги, за прилагане на мерки за енергийна ефективност и за подобряване качеството на вече изградените е – близо 1 милиард лева.

С европейското финансиране ще се даде възможност за изграждане на нови сгради, за реконструкция, ремонт и адаптиране на съществуващи сгради за разкриване на социални услуги, за назначаване и обучение на персонал. След това тези услуги ще станат държавно-делегирана дейност. Те няма да бъдат за сметка на закриване на съществуващи центрове.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.