Разград ще има още един град побратим – молдовският Стаучени

Община Разград ще се побратими с Кметство Стаучени (община Кишинев), Република Молдова.

Предложението на кмета Добрин Добрев за споразумение за партньорство и сътрудничество между двата града бе гласувано единодушно на юнското заседание на Общинския съвет. Бъдещото споразумение цели да създаде трайни отношения между Община Разград и Кметство Стаучени, развитие и задълбочаване на партньорските отношения и сътрудничество за трайно и устойчиво икономическо, социално и културно развитие.

До предложението се е стигнало след активна кореспонденция, контакти и срещи на официални делегации между Община Разград и кметство Стаучени. Град Стаучени е разположен на три километра североизточно от столицата на Молдова и е част от община Кишинев. Населението е над 9000 души: над 80 %  молдовци, останалите – руснаци, украинци и други националности. Българската общност е шест процента.

Общо 12 докладни записки разгледаха и приеха общинските съветници.

В края на сесията кметът Добрин Добрев представи информация за предприетите от администрацията действия за мониторинг, контрол и превенция на замърсяването на въздуха в Разград. Той съобщи, че е проведена кореспонденция с РИОСВ – Русе по отношение нарушената проводимост на река Бели Лом, като е изяснено, че това е извън регулация и Областна администрация е осигурила проводимост. В Община Разград са получени протоколи от мобилната станция за предходен период, като за него не са отчетени отклонения по други показатели освен еднократно за фини прахови частици. Сензорите на общинската станция за мониторинг на въздуха са подменени на 3 април, калибрирани са и работят. Коритото на реката е почистено от наноси за осигуряване на проводимост, тъй като нивото е ниско и беше прорасла растителност, която също е почистена, както и кьонетата на реката. В момента се прави почистване от дървесна растителност в района на бившия Месокомбинат до края на регулацията, като до десетина дни тези дейности ще приключат. Очакват се резултатите от замерванията на мобилната станция на ИАОС, която бе в Разград в началото на месеца, съобщи още Добрин Добрев.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.