Разград ще има град побратим и в Италия

Кметът на Разград Денчо Бояджиев обсъди с Почетния консул на Италия за района на Русе, Варна, Шумен и Бургас Антонио Таркуинио възможности за побратимяване на Разград с италиански град, съобщиха от пресцентъра на местната администрация.

Това стана по време на протоколна среща на градоначалника с Антонио Таркуинио и неговия съветник Димитър Стойнов. Тя бе предшествана от откриване на изложба на тема „Аргонавтите на Свободата – Гарибалди и българите“, чийто гост бе кметът Денчо Бояджиев, Експозицията от артефакти, съхранявани в Регионалния музей във Варна, може да бъде видяна в Художествената галерия „Проф. Илия Петров” до 25 февруари, изложбата е част от събитията, посветени на Деня на Разград.

Разград е шестият град, в който гостува изложбата. Тя представя делото на Джузепе Гарибалди и влиянието му върху българите през 19-ти век. Сред най-интересните експонати са:  знамето на един от полковете, предвождани от Гарибалди, снимки на българи-гарибалдийци и други артефакти. Изложбата включва и портрети на Гарибалди и Васил Левски с автор италианския художник Алесандро Киараппа.

Реплика на двата портрета, нарисувана с въглен, Почетният консул подари на Регионалния исторически музей и на кмета Денчо Бояджиев. Двамата се договориха да си сътрудничат във връзка както с възможностите да се намери италиански град-побратим на Разград, така и при подготовката и реализацията на проекти, свързани с потенциала на града ни за развитие на културно-исторически туризъм.

Преди това кметът проведе протоколни срещи и с чуждестранните делегации, които гостуват на Разград за Празника на града.

Заместник-кметът на Орел Юрий Студенников отправи покани за посещение през месец май за Деня на Победата и за Празника на Орел през август.

Задълбочаване на двустранните отношения бе основната тема на разговорите с кмета на Слобозия Адриян Мочиону, който е ръководител на четиричленна делегация, както и със съветника „Развитие и международни отношения” Козмин Тудоне – ръководител на двучленна делегация от Кълъраш.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.